latinica  ћирилица
14/09/2020 |  13:12 ⇒ 15:46 | Autor: SRNA

Sokolac: Obilježen Dan nestalih i poginulih u proteklom ratu (FOTO)

Polaganjem vijenaca na Vojničkom spomen-groblju Mali Zejtinlik na Sokocu i služenjem parastosa u Manastiru Svetog velikomučenika Georgija na Ravnoj Romaniji, danas je obilježen Dan nestalih i poginulih u odbrambeno-otadžbinskom ratu.
Sokolac - obilježen Dan nestalih i poginulih u odbrambeno-otadžbinskom ratu Republike Srpske - Foto: SRNA
Sokolac - obilježen Dan nestalih i poginulih u odbrambeno-otadžbinskom ratu Republike SrpskeFoto: SRNA

Milka Kokot, koja 28 godina traga za svojim bratom i ocem, koji su početkom 1992. godine odvedeni u nepoznatom pravcu iz porodične kuće u Buća Potoku, izrazila je nezadovoljstvo postupkom traženja nestalih.

Ona je istakla da je veliki broj porodica nestalih iscrpljen dugogodišnjim traganjem i nemilosti drugih, te naglasila da u toj borbi traganja za najbližima ne mogu biti sami, već očekuju da iza njih stane država.

- Zar nije krajnje vrijeme da mi dođemo do istine, da imamo humku, da dođemo i prislužimo svijeću - naglasila je Kokotova.

Dragana Kusmuk rekla je da je tijelo njenog oca Јova Košarca pronađeno tek nakon 12 godina dugotrajnog i mukotrpnog traženja i da poznaje mnogo potomaka stradalih srpskih boraca i civila koji još nisu pronašli posmrtne ostatke najbližih.

Prema njenim riječima, djeca poginulih boraca nisu zadovoljna statusom u zajednici, posebno kada je riječ o zapošljavanju ovih kategorija.

Predsjednik Skupštine grada Istočno Sarajevo Miroslav Lučić rekao je novinarima da je danas odata počast žrtvama proteklog rata, u specifičnoj situaciji, jer je riječ o ljudima čiji posmrtni ostaci do danas nisu pronađeni da budu dostojno sahranjeni.

On je naglasio da je najteže razgovarati sa porodicama koje znaju da su izgubili svoje najdraže, ali ne mogu da ih pronađu i dostojno sahrane.

Sokolac - obilježen Dan nestalih i poginulih u odbrambeno-otadžbinskom ratu Republike Srpske (Foto: SRNA)

Lučić je izrazio mišljenje da u Srpskoj ima mnogo stvari koje se proglašavaju nacionalnim interesom, a koje su manje bitne od pitanja nestalih.

- Smatram da vlasti u Srpskoj trebaju da pronalazak nestalih, a njih je više od 1.600, proglase vitalnim nacionalnim interesom i da se tome posvetimo maksimalno - izjavio je Lučić.

On smatra da tužilaštvo i sudovi takođe moraju da budu ažurniji po pitanju traženja i pronalaska nestalih i civila i vojnika da bi se konačno stavila tačka na ovaj problem.

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica rekao je da u posljednjih godinu dana gotovo ništa nije urađeno po pitanju traženja nestalih.

On je istakao da je pronađen veliki broj pripadnika drugih naroda i da, kada je riječ o Srbima, gotovo nema nikakvih rezultata.

Bjelica je naglasio da na području Sokoca ima nekoliko porodica koje godinama traže svoje nestale i još nisu dobile nikakvu informaciju.

On je ocijenio da je Komisija za traženje nestalih lica politizovana i da ne radi svoj posao kako treba.

Bjelica je istakao da je srpski narod za istinu jer želi da dokaže da u minulom ratu žrtve nisu bile samo iz drugih naroda, već da su stradali i Srbi, kao i da su u ratu u BiH svi izgubili i da niko nije dobio.

Јedan od dokaza, kako je naveo, jeste i Vojničko spomen-groblje Mali Zejtinlik na Sokocu, gdje je sahranjeno gotovo 1.000 srpskih boraca iz opština oko Sarajeva koje su do potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma bile pod kontrolom Vojske Republike Srpske, kao i zidovi manastira na Ravnoj Romaniji, na kojima su upisana imena više od 4.000 boraca poginulih u odbrani Sarajevsko-romanijske regije.