latinica  ћирилица
14/09/2020 |  13:42 ⇒ 17:43 | Autor: SRNA

Tadićeva nije došla na saslušanje, novi datum 24. septembar

Glavni tužilac Tužilaštva BiH Gordana Tadić, koja je danas trebala biti saslušana u svojstvu svjedoka pred Privremenom istražnom komisijom Predstavničkog doma parlamenta BiH za utvrđivanje stanja u pravosuđu, nije se odazvala pozivu, te će ponovo biti pozvana 24. septembra.
Sarajevo - Privremena istražna komisija - sjednica - Foto: SRNA
Sarajevo - Privremena istražna komisija - sjednicaFoto: SRNA

Predsjedavajući Komisije Damir Arnaut rekao je da je Tadićeva u petak, 11. septembra, obavijestila Komisiju, da zbog ranije preuzetih obaveza, ne može prisustvovati današnjoj sjednici.

Članovi Komisije danas su usvojili prijedlog da Tadićeva bude saslušana u četvrtak, 24. septembra, od 13.00 časova.

Ova komisija odredila je danas da glavni tužilac Kancelarije disciplinskog tužioca VSTS-a Alena Kurspahić Nadarević i zamjenik glavnog disciplinskog tužioca Mirza Omerović na svjedočenje pred Komisijom budu pozvani 1. oktobra, dok je saslušanje predsjednika Suda BiH Ranka Debevca planirano za 8. oktobar.

Privremena istražna komisija pozvaće strukovna udruženja novinara - Društvo novinara BiH, Udruženje novinara Republike Srpske i Udruženje "BH novinari" da odrede predstavnike koji će se pojaviti na svjedočenju pred Komisijom na jednoj od narednih sjednica, čiji će datum biti naknadno određen.

Ova komisija zakazala je za danas i saslušanje sudije Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu Farisa Vehabovića. Njegovo saslušanje planirano je za 15.45 časova putem vide-linka, objavljeno je na internet stranici parlamenta BiH.