latinica  ћирилица
14/09/2020 |  13:46 | Autor: SRNA

Ubistvo Ivanovića: Optuženima produžene mjere javljanja policiji

Posebno Odjeljenje Osnovnog suda u Prištini produžilo je na dva mjeseca mjeru obaveznog javljanja policiji osumnjičenima za pomaganje u ubistvu lidera Građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda" Olivera Ivanovića, rekao je Srni advokat Dejan Vasić.
Oliver Ivanović - Foto: SRNA
Oliver IvanovićFoto: SRNA

Ova mjera produžena je policajcima Dragiši Markoviću i Žarku Јovanoviću, kao i sekretarici Građanske Inicijative "Sloboda, demokratija pravda" Silvani Arsović.

Advokat Vasić rekao je da se njegov klijent redovno javlja na svaki poziv Suda ili policije, te izrazio uvjerenje da će Apelacioni sud poništiti današnju Odluku suda u Prištini i da će se Markoviću, a vjerovatno i ostalim optuženim ukinuti mjera obaveznog javljanja policiji, odnosno na svakih sedam dana.

Potpredsjednik Građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda" Ksenija Božović rekla je Srni da je poslije skoro tri je godine od ubistva Olivera Ivanovića svima jasno da se istraga i suđenje vode u pravcu zataškavanja istine i "aboliranja naručilaca i počinilaca tog zločina".

- Mi, Oliverovi saradnici, prijatelji i rodbina nikada nećemo odustati od zahteva da se otkriju zločinci, ma ko oni bili, jer sve dok se ne obelodani istina, pravda i pravo na Kosovu i Metohiji su mrtvi - kaže Božovićeva.

Ona podsjeća da je "navodno suđenje" počelo 16. februara 2020. godine i da je u optužnici kosovskog Specijalnog tužilaštva, koja je na ročištu 11. februara 2020. pročitana na albanskom i srpskom jeziku, navodeno da je za ubistvo Ivanovića "odgovorna kriminalna grupa predvođena Zvonkom Veselinovićem i Milanom Radoičićem".

Njih dvojica su u bjekstvu i za njima je kosovska policija raspisala potjernicu, a šestoro ljudi koji su se našli na optuženičkoj klupi i terete se za pomaganje u ubistvu i niz drugih krivičnih djela izjasnili su se da nisu krivi.

Ivanović je ubijen iz vatrenog oružja 16. januara 2018. godine ispred kancelarije njegove stranke u Ulici Sutjeska u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice u trenutku kada je dolazio na posao ujutru nešto poslije 9.00 časova.

Na optuženičkoj klupi našla su se četiri pripadnika kosovske policije - prvooptuženi Nedeljko Spasojević, Dragiša Marković, Žarko Јovanović i Rade Basara, civil Marko Rošić i Ivanovićeva sekretarica Silvana Arsović.

Suđenje zbog epidemije virusa korona se od marta odgađa uz sudske odluke o obaveznom javljanju policiji optuženih koji su na slobodi.

Ostali optuženi se nalaze u pritvoru.