latinica  ћирилица
14/09/2020 |  13:49 ⇒ 14:44 | Autor: SRNA

U potpunom zastoju proces traženja nestalih Srba

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Veljko Lazić izjavio je da je proces traženja nestalih Srba u proteklom ratu u potpunom zastoju, zbog čega je uputio dopis predstavnicima institucija Republike Srpske i srpskim predstavnicima u zajedničkim institucijama BiH da pomognu u rješavanju ovog problema.
Konferencija za novinare - Foto: RTRS
Konferencija za novinareFoto: RTRS

Lazić je na konferenciji za novinare u Banjaluci, povodom obilježavanja 15. septembra - Dana nestalih i poginulih Republike Srpske, precizirao da je dopis uputio srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku, predsjedniku Republike Srpske Željki Cvijanović, predsjedniku Narodne skupštine Srpske Nedeljku Čubriloviću, premijeru Srpske Radovanu Viškoviću i predsjedavajućem Savjeta ministara Zoranu Tegeltiji.

- Naša organizacija ima dva zahtjeva, da se izvrši potpuna rekonstrukcija i depolitizacija Instituta za nestala lica BiH. Ukoliko to nije moguće, tražimo da Institut bude rasformiran i da se proces traženja nestalih lica vrati u nadležnost Republike Srpske - istakao je Lazić.

On je podsjetio da je u periodu kada je proces traženja nestalih lica bio u nadležnosti entiteta, Republika Srpska godišnje pronalazila više od 300 posmrtnih ostataka koji su predati porodicama radi sahrane.

- Formiranjem Instituta za nestala lica BiH od 2008. godine taj proces je totalno zaustavljen. U prošloj i u ovoj godini dobili smo samo po jedno srpsko tijelo. Razlog za to je što je Institut politizovan i što se ne bavi traženjem srpskih žrtava rata - ukazao je Lazić.

On je rekao da Institut za nestala lica BiH još nije uradio centralnu bazu podataka o nestalim licima /CEN/, koju je trebalo da uradi do 31. decembra 2008. godine.

- Republika Srpska je dostavila podatke o nestalim i poginulim licima, međutim to nisu učinile bošnjačka i hrvatska strana. Osnovni cilj zašto se ne radi CEN jeste to što treba namiriti 8.372 bošnjačka tijela u Potočarima, kod Srebrenice - naglasio je Lazić.

On je naveo da je predsjedavajući Kolegijuma direktora Instituta za nestala lica BiH Amor Mašović u pisanom odgovoru na pitanje Republičke organizacije zašto nema CEN-a naveo da se verifikacija statusa nestalih lica evidentiranih u centralnoj evidenciji nestalih ne utvrđuje, niti se verifikuje etnička pripadnost nestalih.

- Institut za nestala lica BiH je eliminisao Srbe iz podataka nestalih na nivou BiH 100 odsto - tvrdi Lazić.

On je rekao da Republika Srpska još traga za 1.652 žrtve srpske nacionalnosti.

Savjetnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milan Torbica rekao je da će u Banjaluci sutra, u organizaciji Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje oslobodilačkih ratova, biti obilježen Dan nestalih i poginulih u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

- U odbrambeno-otadžbinskom ratu za Republiku Srpsku život je dalo više od 30.000 ljudi, od kojih 23.867 boraca i 6.391 civil - naveo je Torbica.

On je istakao da je najviše srpskih žrtava bilo 1992. /13.000/ i 1995. godine /oko 6.000 žrtava/.

Pozivajući se na podatke Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, Torbica je rekao da Srpska još traga za 1.652 nestalih, od kojih 626 vojnika i 13 pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, te 1.013 civila.

On je rekao da se u tri spomen-kosturnice u Banjaluci, Nevesinju i Istočnom Sarajevu nalaze 632 ekshumirana i neidentifikovana posmrtna ostatka.

Torbica je dodao i da je formiranjem Instituta za nestala lica BiH došlo do zastoja u traženju nestalih Srba.

- Od 1995. godine, kada je proces traženja nestalih lica radila Komisija Republike Srpske do formiranja Instituta riješeno je bilo 3.454 lica srpske nacionalnosti, što prosječno iznosi 256 lica godišnje - naveo je Torbica.

On smatra da nisu realni zahtjevi grupe veterana Republike Srpske, koji su najavili mogućnost održavanja protesta 27. septembra u Parku Mladen Stojanović u Banjaluci.

- Svi smo mi stvarali Republiku Srpsku. U četvrtak ćemo povodom toga održati sastanak sa predstavnicima BORS-a i nastojaćemo da pronađemo rješenja da pomognemo najugroženijim borcima -kaže Torbica.

Predsjednik Pododbora za obilježavanje značajnih istorijskih događaja Miroslav Maričić rekao je da program obilježavanja Dana nestalih i poginulih počinje u 11.00 časova služenjem parastosa za sve poginule srpske borce i civile u Hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci.

On je rekao da je u 11.45 časova predviđeno polaganje vijenca i cvijeća na spomenik poginulim borcima na Groblju Sveti Pantelija, a u 12.10 polaganje vijenca i cvijeća kod spomen-krsta na spomen-kosturnici na Novom banjalučkom groblju.