latinica  ћирилица
14/09/2020 |  14:15 ⇒ 14:24 | Autor: SRNA

"Dan srpskog jedinstva dočekujemo u borbi sa snagama zla"

Organizacija starješina Vojske Republike Srpske /VRS/ smatra da se Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave dočekuje u složenim uslovima borbe sa povampirenim snagama zla i prošlosti, te sve izraženijim pokušajima devastiranja Republike Srpske.
Organizacija starješina Vojske Republike Srpske (foto: ostavrs.org) -
Organizacija starješina Vojske Republike Srpske (foto: ostavrs.org)

Iz Organizacije starješina navode da je srpska istorija prepuna hrabre, odvažne, a nadasve pravedne borbe za slobodu i srpsko jedinstvo koje se decenijama marginalizuje.

- Nemamo pravo da zaboravimo hrabrost i nadljudska odricanja naših pradjedova koji su učinili gotovo nemoguće i u veoma teškom stanju krenuli u proboj Solunskog fronta, donoseći slobodu, ne samo srpskom već i drugim narodima na Balkanu - navedeno je u saopštenju Organizacije starješina.

U ovoj organizaciji ističu da je obaveza srpskih patriota da se sjećaju tih hrabrih i odvažnih ratnika srpske vojske, čiji je podvig krupnim slovima upisan u svjetsku istoriju, pronoseći slavu i iskazujući čast slobodoljubivih ratnika protiv okupatora, kao što je to činjeno bezbroj puta kroz istoriju.

-Posebna je obaveza predstavnika institucija Republike Srpske da grade kulturu sjećanja na slavnu istoriju srpskog naroda - smatraju starješine VRS.

Organizacija starješina pozvala je patriotske snage da "ostanu čvrsto na braniku otadžbine kako bi spriječile sve pokušaje ugrožavanja, devastiranja i omalovažavanja Republike Srpske i stvorenih vrijednosti našeg naroda".

Vlada Republike Srpske usvojila je 10. septembra zaključak da se 15. septembar obilježava kao Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

Republički organi i jedinice lokalne samouprave biće u obavezi da obilježe ovaj dan uz obavezno isticanje zastave Republike Srpske.

Rukovodstva Srpske i Srbije dogovorila su na sastanku krajem avgusta u Beogradu obilježavanje zajedničkog praznika Srpske i Srbije - 15. septembra, dana kada je probijen Solunski front.