latinica  ћирилица
14/09/2020 |  14:20 | Autor: SRNA

Iguman Sava: Srpske svetinje branimo istinom i molitvom

Iguman manastira Visoki Dečani Sava Јanjić poručio je da se vjernici i monaštvo na Kosovu i Metohiji za srpske svetinje bore istinom i molitvom.
Iguman Sava Јanjić (foto: www.nspm.rs) -
Iguman Sava Јanjić (foto: www.nspm.rs)

Reagujući na albansko svojatanje srpskih pravoslavnih svetinja na Kosovu Metohiji, iguman Sava istakao je da se vijekovim srpsko monaštvo i vjerni narod mole u tim svetinjama.

- Vijekovima se naše monaštvo, vjerni narod moli u svetinjama na Kosovu i Metohiji zato što su to naša mjesta susreta sa Bogom i jednih sa drugima. Niti smo uzimali, niti ćemo uzeti nešto tuđe, ali nećemo dati da nas neko u svojoj kući smatra otmičarem - poručio je iguman Sava na Tviteru.

On je istakao da Manastir Dečani vijekovima stoji kao upaljena svijeća molitve.

- Nikada u prošlosti, čak i u tursko vrijeme, niko nije govorio da nismo svoji na svome. Novije tvrdnje onih koji nas nazivaju uzurpatorima, sramno su djelo nedostojno onih sinova albanskog naroda koji su znali da poštuju drugog - naveo je iguman Sava.

Prištinski list Koha je u svom najnovijem napadu na baštinu Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji naveo da pravoslavni manastiri i crkve iz perioda Nemanjića "ne pripadaju Srbiji" već da je u pitanju "drevno albansko nasljeđe nastalo na vizantijskim spomenicima u srednjem vijeku".