latinica  ћирилица
14/09/2020 |  14:38 | Autor: sputniknews.com

Naučnici pronašli znake života na Veneri?

Naučnici Univerziteta u Kardifu u Velikoj Britaniji i Tehnološkog univerziteta u Masačusetsu u SAD, su otkrili fosfin u atmosferi Venere koji bi mogao biti biološkog porijekla.
Venera (foto:Shutterstock) -
Venera (foto:Shutterstock)

- Otkriće je nastalo pomoću teleskopa DŽejmsa Klarka Maksvela na Havajima i antena u Atakami u Čileu. Koncentracija čestica je bila 20 prema milijardu - objasnio je izvor blizak naučnicima.

Fosfin je otrovan gas bez boje. Na Zemlji ga proizvode anaerobni organizmi, kojima nije potreban kiseonik. Tokom 2019. godine je pokrenuta potraga za fosfinom u atmosferama egzoplaneta (planeta oko drugih zvijezda), kao markera mogućeg života na njima.

Međutim, pronalazak fosfina na znači automatski da je otkriven život na Veneri, s obzirom na to da gas može nastati stvoriti i kao posljedica nepoznatih prirodnih procesa. Naučnici za sada nisu mogli da pronađu nebiološke načine stvaranja gasa. Informacija o otkriću se pojavila poslije pres konferencije u naučnom časopisu “Nature“.

To je prva pretpostavka o postojanju života na Veneri. U januaru 2012. godine u naučnom časopisu “Astronomski glasnik“ je naučni saradnik Instituta za kosmička istraživanja Ruske akademije nauka, Leonid Ksanfomaliti, objavio članak posvećen analizi fotografija sa sovjetske stanice “Venera-13“. Na fotografijama je pronašao nekoliko živih stvorenja, sličnih insektima. Mada je veliki broj njegovih kolega tu informaciju primio sa rezervom.

Rusija i SAD razmatraju mogućnost stvaranja svemirske letjelice za slijetanje na Veneru “Venera-D“, koja bi trebalo da ispita i površinu i atmosferu planete na znakove života.