latinica  ћирилица
14/09/2020 |  14:48 ⇒ 20:09 | Autor: RTRS

Radovi na Savskom nasipu teku po planu (VIDEO)

Sanacijom i ojačavanjem Savskog nasipa nizvodno od Broda i uređenjem obodnog kanala Ukrina – Sava, opština Brod je u velikoj mjeri zaštićena od poplava, zaključeno je u Brodu na sastanku ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarastva Borisa Pašalića sa rukovodstvom opštine Brod.
Brod - Pašalić obišao radove na sanaciji Savskog nasipa - Foto: SRNA
Brod - Pašalić obišao radove na sanaciji Savskog nasipaFoto: SRNA

Najavljeno je ulaganje više od 30 miliona evra u nove projekte širom Srpske, a koji se odnose na sanaciju vodovodne i kanalizacione mreže.

U ojačavanje Savskg nasipa dužine od 4,3 kilometra Vlada Srpske ulaže 2,7 milona maraka. Za stanovnike Brodskog Polja sanirani i ojačani nasip je velika sigurnost.

Na području Broda u toku je realizacija oko 20 projekata ukupne vrijednosti oko 15 miliona maraka. Tako je planirano pored navednih i rekonstrukcija dvije crpne stanice sa pet agregata naredne godine.

Brod ima veliku i stalnu podršku institucija Republike Srpske rečeno je na sastanku u Brodu.

- Velika je ovo stvar za Brod i ubijeđen sma da smo mnogo sigurniji nego u ranijem periodu. Istaći ću i činjenicu da smo se mi 2014. godine odbranili i to je bio razlog za pomijeranje rokova oko zahvata na vodoodbrambenim objektima u Bordu - naglasio je Ilija Јovičić, načelnik opštine Brod.

Ministar Boris Pašalić uvjerio se na terenu da radovi na sanaciji Savskog nasipa i uređenja odbodnog kanala u dužini od 15 kilometara Ukrina - Sava teku po planu. Resorni ministar najavio je nove projekte na području Broda ali u cijeloj Republici Srpskoj u oblasti vodoprivrede.

- Tako da smo već obezbijedili 30 miliona evra sredstava za tu namjenu i sada tražimo sufinasijere da obezbijedimno da lokalne zajednice ne učestvuju sa svojim sredstvima, nego da to rješavamo iz kredita kroz određene grantove. I Brod je ranije učestvovao u sličnom projektu i pokušvamo da to ubrzamo - naveo je Pašalić.

Navedena sredstva od 30 miliona evra namijenjena su za sanaciju vodovodne i kanalizacine mreže i ugrdnje prečistača za vodu u većini opštine Srpske. Kako je rekao ministar Pašalić, prečistače za otpaden vode u ovm trenuku imaju samo Trebinje, Bileća i Bijeljina.