latinica  ћирилица
14/09/2020 |  17:20 ⇒ 17:41 | Autor: Glas Srpske

Objavljen trejler dokumentarnog filma "Čuvar časti i ponosa – Đorđe Mihailović" (VIDEO)

Priča devedesetdvogodišnjeg Đorđa Mihailović, koji je život posvetio čuvanju srpskog vojničkog groblja iz Prvog svjetskog rata na Zejtinliku u Grčkoj, ispričana je u dvadesetpetominutnom dokumentarnom filmu, čiji se tejler, koji je danas objavljen, gleda u jednom u dahu.
Čuvar časti i ponosa – Đorđe Mihailović (scena iz filma) -
Čuvar časti i ponosa – Đorđe Mihailović (scena iz filma)

Kraća verzija filma "Čuvar časti i ponosa -Đorđe Mihailović", koji je nastao po ideji Vere Sajić, a u saradnji sa Predstavništvom Republike Srpske u Grčkoj i World Media Banjaluka, objavljen je danas u susret Danu proboja Solunskog fronta i novog praznika "Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave", a koji se sutra obilježavaju.

Šef Predstavništva Republike Srpske u Grčkoj Јelena Јovanović istakla je da je Đorđe, treći čuvar srpskog vojničkog groblja "Zejtinlik" u Solunu, posljednji iz loze Mihalovića i jedina živa veza iz vremena stradanja srpske vojske u velikom ratu.

- Zejtilink, srpsko vojničko groblje jedno od najsvetih mjesta za naš narod. Tu je sahranjeno više od 8.000 srpskih vojnika koji su stradali u Prvom svestkom ratu, boreći se za našu slobodu. Nad njima već pola vijeka bdije čuvar Đorđe Mihailović, koji svakodnevno dočekuje, ispraća i upozorava sve Srbe, koji posete to mjesto, da ne zaborave junake koji su nadesili ljubavlju prema otadžbini i slobodi -rekla je Јovanovićeva.

Dodala je da je ovaj dokumentatni film, koji je već završen, ali će zbog epidemiloške situacije najvjerovatnije biti premijerno prikazan 2021. godine, nastao kao posveta posljednjem čuvaru Đorđu Mihailović, koji svojom predanošću svakodnevno odaje počast Srbima koji su proslavili svoj narod.

- Smatram da je ovaj dokumentarni film najmanje što možemo da uradimo za Đorđa, koji svako jutro od 1960. godine noseći vojnu uniformu otvara gvozdenu kapiju, čisti groblje, pali sveće i dočekuje i isprća potomke svih ratnika koji su se poslije strašne golgote i proboja Solunskog fronta zaustavili u vječnom miru. Ovim filmom želimo da sačuvamo lik i djelo Đorđa Mihailović - ispričala je Јovanovićeva.

Podrška za ovaj film, istakla je Јovanovićeva, nije izostala ni iz kabineta predsjednika Srpske i Ministarstva za evropske integracije i međunarodnu saradnju Srpske.