latinica  ћирилица
14/09/2020 |  17:45 ⇒ 17:57 | Autor: SRNA

Fokus na rješavanju pitanja izbjeglih kroz projekte "CEB dva" i RSP

Ministar za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara Miloš Lučić informisao je danas ambasadora Velike Britanije u BiH Metjua Filda da je fokus njegovog rada na rješavanju pitanja izbjeglih i raseljenih lica u BiH putem projekata "CEB dva" i Regionalni stambeni program, ali da se moraju riješiti i pitanja onih koji nisu obuhvaćeni ovim projektima.
Lučić i Fild - Foto: RTRS
Lučić i FildFoto: RTRS

Iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice saopšteno je da je, zbog toga, Lučić naložio reviziju spiska izbjeglih i raseljenih lica u BiH kako bi se stekao tačan uvid koliko je lica riješilo svoj status, odnosno koliko ih još nije riješilo ovo pitanje.

Britanski ambasador u BiH obećao je da će pomoći u rješavanju ovog važnog problema.

Tokom susreta Lučića i Filda istaknuto je da Ambasada Velike Britanije već ima dugu i uspješnu tradiciju saradnje sa Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara, koja će biti nastavljena i u budućnosti.

Bilo je riječi i o pitanjima nasilja u porodici, gdje je zaključeno da se mora raditi na podizanju svijesti u BiH kako bi ovaj problem bio riješen i bila pružena sva potrebna pomoć i podrška žrtvama nasilja, navodi se u saopštenju.

Lučić i Fild saglasili su se da je potrebno uložiti maksimalne napore da se riješi pitanje pronalaska preostalih nestalih osoba u BiH kako bi i žrtve i porodice pronašle mir.

Sloboda medija kao jedna od osnovih sloboda svakog demokratskog društva mora biti zagarantovana jer samo slobodni i nezavisni mediji mogu uticati i dati svoj doprisnos u razvoju društva, istaknuto je na sastanku.

Lučić je izrazio zahvalnost britanskoj Ambasadi, koja je ponudila svu praktičnu i političku podršku i pomoć Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice, dodaje se u saopštenju.