latinica  ћирилица
14/09/2020 |  18:58 ⇒ 15/09/2020 | 07:40 | Autor: RTRS

Srpska i Srbija obilježavaju zajednički praznik - Dan srpskog jedinstva (VIDEO)

Republika Srpska i Srbija obilježavaju zajednički praznik - Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.
Republika Srpska - Foto: RTRS
Republika SrpskaFoto: RTRS

Ovaj praznik obilježava se na godišnjicu proboja Solunskog fronta, a u Banjaluci će na platou ispred Hrama Hrista Spasitelja biti održana Svečana akademija "Pohvala srpskom narodu".

Akademiju koja počinje u 20 časova prenosiće naša televizija.

Srpska i Srbija u kalendar zajedičkih praznika upisuju još jedan datum – 15. septembar. Prvo obilježavanje Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave biće radno i svečano.

U skladu sa nazivom praznika, ulice Banjaluke okićene su zastavama Srpske i Srbije. Zastave će na dan obilježavanja biti istaknute i na zgradama svih republičkih i lokalnih institucija. Centralni događaj je svečana akademija, koja će, u skladu sa epidemiološkom situacijom, biti organizovana bez masovnog okupljanja.

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih Milorad Kojić izjavio je Srni da je veoma važno da Srbi s obje strane Drine obilježavaju zajedničke datume jer su isti narod i njeguju iste vrijednosti.

- Na to nas obavezuju, prije svega, masovna stradanja naših sunarodnika u Velikom, Drugom svjetskom, kao i u posljednjem odbrambeno-otadžbinskom ratu. U tom smislu je bila značajna odluka koju su 28. avgusta donijeli najviši zvaničnici Republike Srpske i Srbije da se 15. septembar uvrsti kao zajednički datum kojim će se obilježavati upravo sloboda, jedinstvo i nacionalna zastava - rekao je Kojić.

Mnogo je simbolike u datumu koji je izabran za obilježavanje ovog praznika. Istoričari kažu - Dan proboja Solunskog fronta dobro je izabran s obzirom na to da je riječ o jednom od najvažnijih datuma iz Prvog svjetskog rata.

- Razlog više zašto ga treba obilježavati, jeste podatak da se u jedinicama srpske vojske koja je ratovala na Solunskom frontu borio i veliki broj dobrovoljaca sa ovog prostora i dobrovoljaca koji su napustili svoje domove širom zapadne Evrope ili američkog kontinenta. Tako da možemo govoriti o jednom zaista svesrpskom prazniku - istakao je Borivoje Milošević, profesor na Filozofskom fakultetu u Banjaluci.

Cilj očuvanju srpskog nacionalnog identiteta trebalo bi da doprinese i Zakon o zaštiti srpskog jezika i ćiriličkog pisma, koji bi trebalo da bude usvojen s obje strane Drine.

- Prvi odgovor koji treba da ponudi taj zakon jeste odgovor na problem identiteta srpskog jezika, jer smo svjedoci da se srpski jezik upotrebljava pod svojim Vukovskim, srpskim imenom i pod više različitih imena i to je direktan atak na identitet našeg naroda - naveo je Duško Pevulja, profesor na Filološkom fakultetu u Banjaluci.

Zakon koji bi trebalo da očuva srpski jezik i uspostavanje još jednog zajedničkog praznika Srpske i Srbije, inicirali su na zajedničkim sastancima srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Povezane vijesti:

Višegrad okićen zastavama (FOTO)

Beograd okićen sa 4.000 srpskih zastava (FOTO)