latinica  ћирилица
14/09/2020 |  20:02 ⇒ 20:19 | Autor: SRNA

Traga se za 31 nestalim prnjavorskim borcem

Predsjednik Opštinske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Prnjavor Boro Peulić rekao je Srni da se traga za još 31 borcem nestalim u proteklom odbrambeno–otadžbinskom ratu, sa područja te opštine.
Prnjavor - obilježen Dan nestalih i poginulih - Foto: SRNA
Prnjavor - obilježen Dan nestalih i poginulihFoto: SRNA

Peulić je povodom obilježavanja 15. septembra - Dana nestalih i poginulih precizirao da je sa područja ove opštine najviše nestalih na ozrenskom ratištu.

- Tragamo i za po dva nestala na posavskom i zapadno-krajiškom ratištu. Uvjereni smo da se moglo i još se može pronaći određeni broj ljudi. Ako uzmete u obzir činjenicu da su tijela mog sina Siniše i još jednog vojnika sakrivena ispod krošnje jele sedam godina nakon nestanka slučajno pronašli lovci znači da se nije dovoljno posvetilo ovom problemu - dodao je Peulić.

On smatra da na ozrenskom ratištu nisu pregledani rovovi na prvoj borbenoj liniji, što je potkrijepio podatkom da je posljednjih pet boraca na Ozrenu pronađeno upravo u rovovima, ali da je veliki problem i 650 neidentifikovanih tijela koja se nalaze u kosturnicama u Banjaluci, Istočnom Sarajevu i Nevesinju.

- Postavlja se pitanje čija su to tijela. Porodice su dale krv, laboratorije su vršile analizu DNK i upoređivanje podataka, ali nema poklapanja. Smatramo da je i Zavod za sudsku medicinu Republike Srpske dijelom odgovoran što je ovaj proces zapao u ćorsokak, a ne samo Institut za nestala lica BiH - naveo je Peulić.

Večerašnjem parastosu u Hramu Svetog velikomučenika Georgija u Prnjavoru, povodom dana nestalih, prisustvovao je i Ranko Krajišnik iz Mravice, čiji je sin Siniša život izgubio na gradačačkom ratištu u oktobru 1992. godine.

- Svake godine na ovaj dan dolazim u crkvu da zapalim svijeće i prisustvujem parastosu kako bih našao utjehu za sebe i dao podršku porodicama koje još tragaju za najmilijima. Mi smo na tijelo našeg sina čekali 15 dana i znam koliko je teško ovim porodicama koje se godinama nadaju da će imati barem gdje zapaliti svijeću - istakao je Krajišnik.

On je pohvalio aktivnosti Opštinske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila u Prnjavor u traganju za nestalima, ali smatra da su druge institucije zakazale.

- Dolazim na pomen iz poštovanja prema ljudima koji su stvorili ovu državu, ali nisam zadovoljan sa institucijama jer bi mogli mnogo više brige posvetiti porodicama poginulih i nestalih, kao i borcima - rekao je Krajišnik.

Sa područja opštine Prnjavor u proteklom ratu za stvaranje Republike Srpske život je dalo 626 boraca.