latinica  ћирилица
14/09/2020 |  20:21 ⇒ 20:22 | Autor: SRNA

Zdravstveni sistem u Crnoj Gori može da se suoči sa velikim problemima

Zdravstveni sistem u Crnoj Gori pokazao je da uz dobru organizaciju može da se suoči sa velikim problemima izazvanim virusom korona, rekao je direktor Kliničkog centra Crne Gore Јevto Eraković, navodeći da su trenutno najugroženije opštine Berane i Nikšić.
Klinički centar Crne Gore (Foto:rtcg.me) -
Klinički centar Crne Gore (Foto:rtcg.me)

Eraković je naveo da je danas održan sastanak Kriznog medicinskog štaba Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti, kojem su prisustvovali direktori svih zdravstvenih ustanova u Crnoj Gori.

- U ovom trenutku dvije najugroženije opštine su Berane i Nikšić. Organizovaćemo sistem tako da bolnice u tim gradovima budu maksimalno rasterećene - naveo je Eraković na konferenciji za novinare.

On je dodao da je donesena odluka da dio bjelopoljske bolnice preuzme jedan broj bolesnika iz Opšte bolnice Berane i da su slične odluke donesene i za nikšićku bolnicu, koju će rasteretiti Specijalna bolnica Brezovik.

Eraković je rekao da Crna Gora u ovom trenutku ima spremnih 546 kovid kreveta i da taj broj u slučaju potrebe može da bude dvostruko ili trostruko veći.

On je dodao da je kapacitet zdravstvenog sistema Crne Gore veliki, ali da ga ne treba testirati.

Eraković je naveo da zdravstveni sistem raspolaže sa više od 300 respiratora, što je, kako je naglasio, u poređenju sa bilo kojim drugim zdravstvenim sistemom zaista nemjerljivo.