latinica  ћирилица
14/09/2020 |  22:04 ⇒ 22:25 | Autor: RTRS

Aktuelno: Da li je OBA postala odmetnuta služba? (VIDEO)

SDA i njen lider Bakir Izetbegović preko direktora Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH Osmana Mehmedagića vrše zloupotrebu ove službe, zaključili su u emisiji Aktuelno dekan Fakulteta bezbjednosnih nauka Univerziteta u Banjaluci Predrag Ćeranić i stručnjak za bezbjednost DŽevad Galijašević.
Aktuelno - Foto: RTRS
AktuelnoFoto: RTRS

Ćeranić je istakao da je najveći problem što OBA ne radi u skladu sa zakonom.

On je pojasnio da OBA često šalje dezinformacije.

Istakao da upravo OBA šalje mnoge podatke u zapadne abmasade, te da preko OBA-e Stejt department takođe skuplja informacije o stanju u BiH.

- Upravo je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik završio na crnoj listi SAD-a zbog OBA-e. Ta služba šalje informacije u Brisel i u zapadne ambasade. Ona na primjer pratei kada se Dodik sastaje sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, Prvi dio informacije je da su se sastali, a drugi dio infmoracije je isfabrikovan i izmiljen i uvijek je tu neki ruski maligni uticaj - pojasnio je Ćeranić.

Stručnjak za bezbjednost DŽevad Galijašević tvrdi da je OBA odmetnuta služba.

- Ona se odmetnula od Ustava, tako što izvršava stranačke naloge - kaže Galijašević.

Ističe da ovu ageniciju vodi nekompetentna ličnost (Osman Mehmedagić Osmica).

- On nema obrazovanja ni stručne spreme. Zamislite da direktor OBAe podmetne diplomu koja kasnije bude poništena. I to iz Banjaluke, a on nije bio pet puta u Banjaluci, a na tom fakultetu nikada. Zamislite koliko je to iznad Ustava i zakona - ističe Galijašević.

Galijašević ističe da Osmica sprovodi politiku lidera SDA Bakira Izetbegović.

- Zašto Zapad ćuti? Zato što OBA predstavlja Republiku Srpsku kao prijetnju, da se preko Srpske ovdje širi neki ruski uticaj. A Rusija ovdje nema ni svoj medij, niti je posebno zaintersovana za jedan ili oba entiteta. Čak se Rusija zalaže za dosljedno poštovanje Dejtona - objasnio je Galijašević.