latinica  ћирилица
15/09/2020 |  08:09 ⇒ 12:35 | Autor: SRNA

Suđenje Kostjerevcu: Svjedočenje starice u Tuzli

Sudsko vijeće Suda BiH danas će u Tuzli ispitati osamdesettrogodišnju staricu Ajku Јunuzović u predmetu protiv nekadašnjeg vojnog policajca takozvane Armije BiH Adema Kostjerevca, optuženog za silovanje trudne Srpkinje na području Zvornika 1992. godine.
Sud BiH - Foto: RTRS
Sud BiHFoto: RTRS

Starica je trebalo da svjedoči na ročištu 7. septembra putem video-linka iz Kantonalnog suda u Tuzli, ali se zbog slabog sluha sa njom nije moglo razgovarati.

Na tada održanom ročištu u Sudu BiH svjedočio je bivši zamjenik komandira jedinice u Novom Selu, opština Zvornik, Asim Ramić, koji je rekao da je saznao da je u akciji na srpsko selo Kočani, 17. septembra 1992. godine zarobljena jedna žena, za koju je kasnije čuo da je bila maltretirana i silovana.

Ramić je rekao da je nakon dva do tri dana išao u komandu u zaseoku Bajrići i da mu je rečeno da u obližnjem Domu kulture drže zarobljenu ženu.

Svjedok je rekao da ženu nije vidio, ali da je ispred Doma vidio optuženog Kostjerevca, koji je bio vojni policajac.

Kostjerevac je optužen da je od 18. septembra do 4. oktobra 1992. godine, u najmanje dva navrata prisilio ženu srpske nacionalnosti na seksualni odnos u selu Bajrići.

Prema optužnici, Kostjerevac je tada bio pripadnik Vojne policije Prve muslimanske brigade takozvane Armije BiH.

Tužilaštvo je uložilo dvadesetak materijalnih dokaza koji se odnose na ratno stanje u BiH, pripadništvo optuženog Vojnoj policiji, te zdravstveno stanje oštećene.