latinica  ћирилица
15/09/2020 |  08:10 | Autor: TANЈUG

Đurić: Bijela kuća više nije rezervisana samo za Albance

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za KiM Marko Đurić izjavio je da je Srbija u Vašingtonu poslije mnogo godina obnovila odnose sa SAD na najvišem nivo.
Marko Đurić (Foto: Dragan Kujundžić) - Foto: TANЈUG
Marko Đurić (Foto: Dragan Kujundžić)Foto: TANЈUG

On je istakao i da potpisani sporazum i najavljeni dolazak Američke koropracije za razvoj (DFC) otvara perspektivu za ozbiljne investicije.

Đurić je u intervjuu za Kurir TV rekao i da je prištinska delegacija kasnila na potpisivanje sporazuma oko 20 minuta zbog, kako je rekao, neslaganja u njihovom timu.

- Nezvanično smo saznali da je jedan od članova vladajuće koalicije smatrao da je sporazum katastrofalan za njih pošto gazi sve što su najavljivali, da će dobiti priznanje nezavisnosti, odbijanje mini šengena... Šta se onda dešavalo i kakvi su telefonski pozivi išli iz Vašingtona ka Prištini, mogu da samo spekulišem - rekao je Đurić.

Dodao je da je srpska delegacija u Vašingtonu dobila prijem na najvišem nivou, dok albanska delegacija nije imala sastanak s predsjednikom Donaldom Trampom, što je, kaže, ranije bilo nezamislivo.

- Do sada je za njih bila rezervisana Bijela kuća, a Srbi su bili loši momci s kojima se pregovaralo na daljinu preko posrednika. Sada je naša strana imala priliku da otvori vrata Bijele kuće i obnovi dijalog sa SAD - kazao je Đurić.