latinica  ћирилица
15/09/2020 |  11:30 | Autor: SRNA

Ugašen novi požar u Bejrutu (VIDEO)

Vatrogasne ekipe ugasile su požar koji je danas izbio u objektu u izgradnji u centralnom dijelu Bejruta, što je bio drugi ovakav incident u glavnom gradu Libana nakon eksplozije koja je prošlog mjeseca razorila bejrutsku luku.
Ugašen požar na zgradi Zahe Hadid (Foto: thenational.ae) -
Ugašen požar na zgradi Zahe Hadid (Foto: thenational.ae)

Za sada nema izvještaja o žrtvama, a građani su se uznemirili zbog novog požara u glavnom gradu zemlje koja je u dubokoj ekonomskoj krizi u vrijeme kada se čeka formiranje nove vlade.

Vatrogasci su ugasili plamen koji je zahvatio ugao futurističke zgrade dizjanirane u stilu koji je razvila pokojna Zaha Hadid, ugledni arhitekta britansko-iračkog porijekla.

Izgradnja objekta u blizini obale trajala je godinama, a zgrada zauzima centralno mjesto u komercijalnom dijelu grada koji je obnovljen poslije građanskog rata vođenog od 1975. do 1990. godine.

Tokom obnove nikli su neboderi koje su dizajnirale međunarodne arhitekte, a zgrade iz istorijske osmanlijske ere su obnovljene.

Tokom protesta zbog ekonomske krize usljed ogromnog državnog duga mnoge kompanije su napustile gradski centar, pa su mnoge zgrade ostale prazne i prije eksplozije koja je 4. avgusta uništila luku.