X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Zdravosfera
15/09/2020 |  11:59 ⇒ 12:02 | Izvor: SRNA

Dodijeljena treća nagrada "Zlatna sova"

U Andrićgradu danas je uručena treća nagrada "Zlatna sova" autoru Branku Јovičiću iz Broda za roman "Davno ispričane priče", koju dodjeljuje Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo.
Višegrad - uručena treća nagrada "Zlatna sova" - Foto: SRNA
Višegrad - uručena treća nagrada "Zlatna sova"Foto: SRNA

Autor treće nagrade rekao je novinarima da je radnja romana Drugi svjetski rat i da je knjiga bazirana na psihologiji čovjeka u ratu.

- Ideja je nastala prije deset godina razmišljajući zašto čovjek ide u rat i zašto ubija. Tad sam shvatio da nemam dovoljno iskustva i ideja je sazrijevala do sada - istakao je Јovičić.

On je naglasio da mu nagrada mnogo znači, da ga motiviše i da planira da se takmiči i sljedećih godina.

Vršilac dužnosti direktora Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Bojan Đenić rekao je da su prva i druga nagrada, kao i nagrada "Zlatna sovica" uručene u Beogradu.

- Promocija ovih djela je do sada bila na Banjalučkom sajmu knjiga, a ove godine zbog pandemije virusa korona knjige će biti izložene u našim knjižarama do 21. septembra i sva djela će biti na popustu od 20 do 70 odsto - napomenuo je Đenić.

On je naveo da je nagrada za prvo mjesto knjiga štampana u tiraž od 300 primjeraka i 5.000 KM, drugo mjesto je 3.000 KM, a treće 1.000 KM.

Portparol Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Dejan Kerleta rekao je da je konkurs okupio sve pisce koji stvaraju na srpskom jeziku sa svih kontinenata.

- Sad imamo oko 30 rukopisa svake godine. Ovaj konkurs je različit od ostalih jer se na našim prostorima nagrađuju djela za objavljene romane, a kod nas su nagrade za neobjavljen roman - istakao je Kerleta.

Prva nagrada na konkursu pripala je Radisavu Miliću iz Smedereva za roman "U krugu", druga nagrada za roman "Čak i u Huenti", autora Nadežde Purić Јovanović iz Beograda, dok je dobitnik "Zlatne sovice" Vera Priljev iz Beograda.