latinica  ћирилица
15/09/2020 |  12:20 | Autor: SRNA

Cikotić: Ažurira se plan za efikasno upravljanje migrantskom krizom

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Selmo Cikotić izjavio je danas da je u toku ažuriranje plana za efikasno upravljanje migrantskom krizom.
Predstavnički dom PS BiH - Foto: RTRS
Predstavnički dom PS BiHFoto: RTRS

Cikotić kaže da je u osam mjeseci ove godine priliv migranata u BiH smanjen za 39 odsto zbog pandemije virusa korona.

- Registrovano je 11.292 migranta, a prošle godine u istom periodu 18.399 migranata. Većina dolazi iz Avganistana, Pakistana, Bangladeša, Iraka, Irana, Tunisa, Alžira, Egipta - rekao je Cikotić na sjednici Predstavničkog doma parlamenta BiH odgovarajući na poslaničko pitanje Nenada Nešića iz Srpskog kluba o migrantskoj krizi.

Kad je riječ o status migranata, Cikotić kaže da je od 11.292 registrovana migranta njih 10.738 izrazilo namjeru da podnesu zahtjev za azil, dok je zahtjev podnijelo samo 185.

Cikotić istakao da migranti zloupotrebljavaju status zahtjeva za azil.

Navodeći da su migranti smještenu u centrima širom BiH, Cikotić najavljuje da će se jačati kapaciteti Granične policije, ali i svih drugih agencije za primjenu zakona, te da je neophodno urediti sistem identifikovanja migranata.

- U regionu jedno mi vršimo biometrijsku identifikaciju. Manje od jedan odsto migranata ima identifikaciona dokumenta iz zemlje porijekla, eventualno iz prethodne zemlje - rekao je Cikotić.

On ističe da je neophdno podići i kvalitet instituta azila, te da sa pravosudnim sistemom treba urediti pitanje procesuiranja migranata koje vrše različita krivična djela.

Cikotić navodi da je nepohodno unaprijediti saradnju sa zemljama na zapadnobalkanskoj ruti i jačati saradnju sa institucijama EU koje se bave ovim pitanjima.

On je ukazao da je BiH na pragu realizacije sporazuma o readimsiji sa zemljama iz kojih migranti dolaze.

Nešić je rekao da, osim zapošljavanja novih 300 graničnih policajaca, nema drugih konkretnih mjera, te da od EU treba tražiti veću podršku za rješavanje ovog pitanja.