latinica  ћирилица
15/09/2020 |  12:23 ⇒ 12:38 | Autor: SRNA

Vujičić: Razlika između lica koja su ostala bez posla i zaposlenih 84

Virus korona uticao je i na tržište rada u Republici Srpskoj, tako da su od početka epidemije, 19. marta, do danas 13.022 lica ostala bez posla iz različitih razloga i u različitim branšama, a u istom periodu zaposleno je 12.938 osoba, tako da je razlika 84, izjavio je Srni direktor Zavoda za zapošljavanje Srpske Miroslav Vujičić.
Miroslav Vujičić - Foto: SRNA
Miroslav VujičićFoto: SRNA

Vujičić podsjeća da je ta razlika na početku pandemije bila oko 2.500 radnika i ističe da će u budućnosti broj zaposlenih vjerovatno premašiti broj otpuštenih, što pokazuje da se oporavlja tržište rada u Republici Srpskoj, bez obzira na izazove koji su se reflektovali zbog virusa korona.

On je naveo da je iz prerađivačke industrije bez posla ostalo oko 3.000 radnika, ali je gotovo isti broj i zaposlen, kao i u uslužnim djelatnostima, gdje je bez posla ostalo 1.500, trgovinama oko 2.000 radnika, građevini oko 500 radnika, ali je oko 900 zaposleno.

- Uglavnom se prate djelatnosti u kojima je najviše radnika ostalo bez posla i koje zapošljavaju najviše, što pokazuje da je došlo do oporavka radne snage - kaže Vujičić.

On je naglasio da su svi koji su ostali bez posla, prema Zakonu o posredovanju u zapošljavanju, dobili novčanu naknadu.

Prema njegovim riječima, do sada je oko 8.000 radnika iskoristilo pravo na novčanu naknadu, i Zavod je u ovoj godini planirao oko 18.000 KM za tu namjenu, a do sada je već realizovano oko 82 odsto tih sredstava.

- To je opterećenje za Zavod i moraćemo raditi rebalans budžeta, a možda će čak i Vlada Republike Srpske morati da reaguje u tom pravcu da nam pomogne finansijski - napomenuo je Vujičić.

On je istakao da, uprkos svemu, Zavod za zapošljavanje još finansira i realizuje projekte zapošljavanja - do sada su odobrili 10 miliona KM za zapošljavanje 2.000 radnika, a na sutrašnjoj sjednici Upravnog odbora Zavoda trebali bi proširiti Akcioni plan za dodatnih pet miliona KM i proširiti obuhvat na 3.000 radnika.

- Na taj način ćemo uspjeti direktno ovim sredstvima finansiranja zapošljavanja da neutralizujemo uticaj virusa korona i da se vratimo na stanje prije pojave virusa - istakao je Vujičić.