latinica  ћирилица
15/09/2020 |  12:31 ⇒ 12:38 | Autor: RTRS

Čubrilović: Ime Krajišnika neizbrisivo zapisano u istoriji ove zemlje

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović u ime Narodne skupštine Republike Srpske i svoje ime uputio je porodici Momčila Krajišnika izraze iskrenog žaljenja zbog smrti prvog predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske.
Nedeljko Čubrilović - Foto: SRNA
Nedeljko ČubrilovićFoto: SRNA

- Ime i djelo Momčila Krajišnika ostaće upisani u srpskoj istoriji, kao predsjednika prvog saziva Narodne skupštine, saziva koja je utemeljio Republiku Srpsku, donio prvi Ustav, zakone, osnovao organe i institucije, od Predsjedništva, Vlade, preko Vojske Republike Srpske, novinske agencije do prve javne radio-televizije - napisao je Čubrilović.

On je istakao da je Narodna skupština, kojom je predsjedavao Momčilo Krajišnik, u najtežim vremenima po naš narod, stvarala uslove za funkcionisanje države, donosila važne odluke i razmatrala mirovne planove.

- Kao prvi srpski član poslijeratnog Predsjedništva BiH, dosljedan i principijelan u odbrani interesa Republike Srpske, Momčilo Krajišnik je učinio sve da dogovori o formiranju prvih institucija, dokumenata, valute, simbola, diplomatsko-konzularne mreže i svih ostalih segmenata vezanih za ustanovljenje i rad zajedničkih institucija budu doneseni i provedeni uz uvažavanje Republike Srpske, u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom. Čvrst i beskompromisan bio je i tokom suđenja u Haškom tribunalu. Dosuđenu kaznu Krajišnik je časno odslužio i vratio se jak i dosljedan kakav je i otišao u Hag, jer je znao da je sud božji iznad zemaljskih sudova - napisao je Čubrilović.

- Znamo da su riječi samo utjeha porodici kada izgubi bližnjeg, ali na ponos ostaje činjenica da je ime Momčila Krajišnika, kao prvog predsjednika Skupštine srpskog naroda u BiH, potom prvog predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske i prvog srpskog člana Predsjedništva BiH, neizbrisivo zapisano u istoriji ove zemlje. Prvi predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Momčilo Krajišnik živjeće u srpskoj istoriji, u kulturi sjećanja i u našim mislima. Neka mu je vječna slava i Bog da mu dušu prosti! -  navodi se u telegramu Čubrilovića.