latinica  ћирилица
15/09/2020 |  13:02 ⇒ 13:02 | Autor: SRNA

Nemjerljiv doprinos poginulih boraca i civila u stvaranju Srpske

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković istakao je da je nemjerljiv doprinos 30.000 srpskih vojnika i civila koji su dali život za stvaranje Srpske u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu.
Polaganje vijenaca - Foto: RTRS
Polaganje vijenacaFoto: RTRS

- Nažalost, još nisu svi nestali srpski borci i civili ekshumirani i identifikovani. To je, možda, najveći grijeh svih nas u Republici Srpskoj. Treba da učinimo sve na nivou svih institucija, a prije svega zajedničkih institucija BiH da se to pitanje rješava", rekao je Višković novinarima, nakon polaganja vijenca kod spomenika poginulim borcima na banjalučkom groblju "veti Pantelija.

Višković je rekao da su pokoljenja koja su ostala da baštine Republiku Srpsku obavezna da učine sve da se omogući porodicama da dostojanstveno sahrane svoje mrtve i da znaju gdje se nalaze njihovi grobovi.

On je ukazao na to da se nakon 25 godina od proteklog rata u Institutu za nestala lica BiH briše nacionalna odrednica kod traženja nestalih lica samo da se ne traže i ne identifikuju srpske žrtve rata.

Višković je iznio podatak da je prošle godine samo jedna žrtva srpske nacionalnosti identifikovana, dok je u vremenu kada je proces traženja nestalih Srba bio u nadležnosti Republike Srpske godišnje u prosjeku pronađeno i identifikovano oko 250 Srba i predato porodicama.

- Kao premijer Republike Srpske dajem punu podršku Republičkoj organizaciji zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila koja traži da se Institut za nestala lica BiH natjera da radi u skladu sa zakonom ili da se transformiše i da se proces traženja nestalih Srba ponovo vrati u nadležnost Republike Srpske - poručio je Višković.

Služenjem parastosa za 23.867 poginulih boraca Vojske Republike Srpske /VRS/ i 6.391 civila danas je u banjalučkom hramu Hrista Spasitelja počelo obilježavanje Dana nestalih i poginulih u Odbrambeno-otadžbinskom ratu Republike Srpske.