latinica  ћирилица
15/09/2020 |  14:04 ⇒ 14:09 | Autor: RTRS

Doboj: 28 godina od osnivanja Petog odreda Specijalne brigade policije (FOTO)

U Doboju je obilježen Dan formiranja Petog odreda Specijalne brigade policije.
28 godina od osnivanja Petog odreda Specijalne brigade policije - Foto: SRNA
28 godina od osnivanja Petog odreda Specijalne brigade policijeFoto: SRNA

Tokom odbrambeno- otadžbinskog rata kroz ovu policijsku jedinicu prošlo je oko 400 pripadnika, 26 je izgubilo život, a svaki drugi je ranjen.

Na svom ratnom putu pripadnici Petog odreda specijalne brigade policije našli su se na svim ratištima gdje se branila Republika Srpska. Od Trebinja, Mostara, Treskavice, Olova, Majevice, Trebave, Ozrena, Krnjina do Vlašića, Bihaća, Mrkonjić Grada.

- Mi smo to radili jer smo smatrali da to treba tako da bude i zato što smo smatrali da tako treba da rade najbolji sinovi Srpske. Neka je vječna slava poginulim borcima, a mi nastavljamo da baštinimo tradiciju Petog odreda - rekao je Nenad Stevanović zamjenik načelnika PU Doboj.

Život za slobodu dalo je 26 pripadnika Petog odreda, dok je svaki drugi ranjen.

Foto: SRNA

– Naša obaveza je da nikada ne zaboravimo ono što su oni uradili za svoj narod i Republiku Srpsku. Obilježavanje dana svih naših odreda govori o tome da ćemo pamtiti junačka djela u njihovom, nažalost, kratkom životu – rekao je Lukač.

Gradonačelnik Doboja Boris Јerinić poručio je da su vrata Gradske uprave otvorena za članove ovog udruženja i izrazio zadovoljstvo što se formiranje Petog odreda obilježava na dan zajedničkog praznika Republike Srpske i Srbije – Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

Bivši pripadnici Petog odreda Specijalne brigade policije organizovani su u Udruženje veterana koje se bavi humanitarnim radom.