latinica  ћирилица
15/09/2020 |  15:11 ⇒ 15:21 | Autor: SRNA

Novaković Bursać: Izvještaj Savjeta ministara iz prošlog saziva - primjer lošeg rada

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Snežana Novaković Bursać rekla je danas tokom rasprave o izvještaju o radu Savjeta ministara za 2019. godinu da je taj dokument primjer kako ne treba raditi, s obzirom da je riječ o izvještaju Savjeta ministra koji je bio u tehničkom mandatu.
Snježana Novaković Bursać - Foto: RTRS
Snježana Novaković BursaćFoto: RTRS

- Ovo je izvještaj sastava ministara u prošlom mandatu i to je primjer kako ne treba raditi - rekla je Bursać.

Ona je rekla da je to bilo vrijeme narušenih odnosa, koji su se na najdirektiniji način odrazili na nepoštivanje načela i nestabilnosti institucija i zastoja u radu, te je izrazila uvjerenje da će zastoji biti otklonjeni.

- Ne brine mene da li je bilo previše ili ne zakonskih prijedloga, brine me kada se kroz bilo koji model pokuša zanemariti volja građana Republike Srpske", rekla je Bursać.

Tokom rasprave, poslanik A-SDA Јasmin Emrić je rekao da Savjet ministara predlaže sve manje zakona, ali i da je politički ambijent tokom prošle godine bio takav da se nakon sprovedenih izbora 2019. godine dugo čekalo na njegovo formiranje.

U izvještaju o radu Savjeta ministara za 2019. godinu je navedeno da je Savjet ministara prošle godine održao ukupno 36 sjednica, od čega 17 vanrednih, na kojima su razmatrana pitanja iz nadležnosti Savjeta ministara.

U dokumentu se navodi i da je na sjednicama ukupno razmotreno 935 tačaka dnevnog reda, te da je pripremljeno i urađeno 836 obavješetenja o zaključcima.

U ostvarivanju prava i dužnosti u izvještajnom period Savjet ministara je utvrdio tri prijedloga zakona, donio 149 odluka, usvojio, odnosno dao saglasnost na 23 pravilnika, utvrdio 42 prijedloga ugovora, sporazuma, protokola i memorandum, te 20 prijedloga osnova za zaključivanje međunarodnih ugovora, kao i 22 prijedloga odluka o ratifikaciji međunarodnih ugovora.

U izvještaju je navedeno da je Savjet ministara u prošloj godini usvoji tri strategije, 180 informacija iz različitih oblasti, 76 izvještaja, te utvrdio 151 odgovor na poslanička i delegatska pitanja i inicijative.

Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH tokom diskusije nisu raspravljali o izvještaju Zajedničke komisije oba doma parlamenta BiH o postignutom identičnom tekstu Zakona o izmjenama Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH.

Izmjene Zakona se odnose na uvođenje policijskog dodatka za policijske službenike zaposlene u Direkciji za kooridinaciju policijskih tijela.

Nije bilo rasprave ni o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti potrošača u BiH, u prvom čitanju.

Predlagači su poslanici Borjana Krišto /HDZ/, Darijana Filipović /HDZ/, Alma Čolo /SDA/, Nada Mladina /SDP/ i Edita Đapo /SBB/, koji smatraju da je politika zaštite potrošača jedna od prioritetnih oblasti boljeg života građana.

Ovaj zakonski prijedlog podrazumijeva jasnije definisanje cijena u maloprodaji, jer sadašnje odredbe Zakona različito se tumače u pojedinim kantonima i gradovima, što dovodi do neusklađenosti po pitanju isticanja cijena proizvoda.

Predlagači, između ostalog, navode da problem postoji i prilikom isticanja deklaracije na proizvodima.

Poslanici nisu raspravljali ni o negativnom izvještaju komisije Kolegijuma o Prijedlogu zakona o izmjeni i dopunama Zakona o platama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama BiH.

Ovaj zakonski prijedlog predviđa da se reguliše isplata naknada za odvojeni život i troškove smještaja sudija Suda BiH i tužilaca Tužilaštva BiH, te naknada za topli obrok i prevoz.

Rasprave nije bilo ni o izvještaju komisije Kolegijuma koji nije postigao saglasnost o Prijedlogu zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama vlasti BiH, čiji su predlagači poslanici Saša Magazinović, Damir Arnaut i Јasmin Emrić.

Na današnjoj sjednici nije bilo rasprave ni o negativnom izvještaju komisije Kolegijuma o inicijativi poslanika Naše stranke Mirjane Marinković Lepić, Damira Arnauta, Predraga Kojovića i Aide Baručije, kojom se sugeriše nadležnim institucijama BiH, entiteta i Brčko distrikta, da pripreme i usvoje izmjene i dopune zakona o parničnom postupku.

Poslanici nisu raspravljali ni o izvještaju komisije Kolegijuma koja nije postigla saglasnost o inicijativi poslanika iz Kluba SDA kojom se Savjet ministara obavezuje da u roku od 90 dana pripremi Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Sudskoj policiji BiH.

Ova poslanička inicijativa predviđa da se Sudska policija BiH osniva kao osnovna organizaciona jedinica u sastavu Suda BiH.

Predsjedavajući Predstavničkog doma parlamenta BiH Nebojša Radmanović dao je pauzu od sat vremena, nakon čega će biti nastavljena diskusija o ostalim tačkama dnevnog reda.