latinica  ћирилица
15/09/2020 |  15:27 ⇒ 15:59 | Autor: SRNA

Njegovati tekovine srpskih otadžbinskih ratova

Polaganjem cvijeća na spomen-obilježje stradalim solunskim dobrovoljcima, u Modriči su danas obilježene 102 godine od proboja Solunskog fronta i Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.
Obilježene 102 godine od proboja Solunskog fronta i Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave - Foto: SRNA
Obilježene 102 godine od proboja Solunskog fronta i Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastaveFoto: SRNA

Predsjednik Opštinskog udruženja potomaka i poštovalaca ratnih dobrovoljaca 1912-1918. godine Vid Blagojević rekao je da je na današnji dan prije 102 godine probijen Solunski front i da je to presudna bitka u Prvom svjetskom ratu u kojoj je učestvovalo oko 300 dobrovoljaca sa prostora Modriče.

- Zadatak Udruženja je da njeguje tekovine Solunskog fronta i srpskih otadžbinskih ratova - rekao je Blagojević nakon polaganja cvijeća na spomen-ploču poginulim srpskim borcima sa područja opštine Modriča u oslobodilačkim ratovima od 1912. do 1918. godine.

Blagojević je napomenuo da je Udruženje osnovano prije četiri godine i da okuplja 83 potomka solunskih dobrovoljaca.

Obilježavanju značajnog jubileja, koji zajedno Republika Srpska i Srbija prvi put slave kao Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, prisustvovali su načelnik opštine Mladen Krekić sa saradnicima, predstavnici Opštinske boračke organizacije Modriča i potomci solunskih dobrovoljaca.

Krekić je rekao da je Dan proboje Solunskog fronta - 15. septembar jedan od najznačajnijih događaja u istoriji srpskog naroda u kome je učestvovao i veliki broj patriota sa prostora ove opštine.

Milorad Radić /84/, sin solunskog dobrovoljca Mihaila iz Zelinje, rekao je da se raduje zajedničkom obilježavanju sjećanja na proboj Solunskog fronta i Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

- Zajednički praznik Republike Srpske i Srbije na dan proboja Solunskog fronta, 15. septembra, biće prilika da se evociraju sjećanja na solunske dobrovoljce - naveo je Radić.

Predsjednik Opštinske boračke organizacije Modriča Željko Terzić rekao je da Udruženje potomaka i poštovalaca ratnih dobrovoljaca 1912-1918. djeluje u sastavu opštinske Boračke organizacije koja baštini tradiciju srpskih otadžbinsko-odbrambenih ratova.