latinica  ћирилица
15/09/2020 |  15:28 ⇒ 16/09/2020 | 12:14 | Autor: RTRS

U Srpskoj obilježen Dan nestalih i poginulih (FOTO/VIDEO)

Republika Srpska obilježava Dan nestalih i poginulih u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.
Polaganje vijenaca - Foto: RTRS
Polaganje vijenacaFoto: RTRS

U Hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci služen je parastos za 23.867 poginulih boraca Vojske Republike Srpske i 6.391 civila. Kod spomenika poginulim borcima na groblju Sveti Pantelija i na spomen-krst u Spomen-kosturnici na Novom groblju vijence su položili predsjednik Narodne skupštine i Vlade Republike Srpske i brojne druge delegacije.

Foto: RTRS

Rajka Ninković iz Banjaluke, 28. godinu traga za suprugom koji je kao borac Vojske Republike Srpske nestao 8. jula 1992. godine.

Istu sudbinu dijele i porodice koje tragaju za 1.652 najmilijih i oni koji još čekaju da 632 ekshumirana posmrtna ostatka u tri spomen-kosturnice napokon budu identifikovana.

- Već mi supruge nestajemo polako, a da ne kažem roditelji koji su izgubili dijete. Tako da je to strašno - kaže Ninkovićeva.

Foto: RTRS

Na pokoljenjima koja su ostala da baštine Republiku Srpsku obaveza je da učine sve da se omogući porodicama da dostojanstveno sahrane svoje mrtve, poručio je premijer Radovan Višković.

- Nažalost, još nisu svi nestali srpski borci i civili ekshumirani i identifikovani. To je, možda, najveći grijeh svih nas u Republici Srpskoj. Treba da učinimo sve na nivou svih institucija, a prije svega zajedničkih institucija BiH da se to pitanje rješava - naveo je Višković.

Prošle godine identifikovana je samo jedna žrtva srpske nacionalnosti. Kada je traženje nestalih bilo u nadležnosti Srpske godišnje je, u prosjeku, identifikovano oko 250 Srba, čiji su posmrtni ostaci predati porodicama.

- Institut godišnje troši pet milona maraka, od čega Srpska daje 33 odsto i sa tim iznosom novca Srpska može uraditi mnogo kada je riječ o traženju nestalih Srba - istakao je Veljko Lazić, predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila.

Foto: RTRS

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić rekao je da u Institutu ne žele da u okviru centralne evidencije nestalih uspostave nacionalnu strukturu, odnosno da se kaže koje nacionalnosti je lice koje se traži.

Zbog svega ovoga republičke institucije traže od Instituta da radi u skladu sa zakonom ili da se proces traženja nestalih Srba ponovo vrati u nadležnost Srpske.