latinica  ћирилица
15/09/2020 |  15:46 ⇒ 15:47 | Autor: SRNA

Za narednu sjednicu dostaviti prijedloge o izmjenama zakona o VSTS

Visoki sudski i tužilački savjet BiH zadužio je danas Komisiju za legislativu da bez odgađanja razmotri javni poziv Ministarstva pravde u Savjetu ministara u vezi sa izmjenama i dopunama Zakona o VSTS-u, te da za narednu sjednicu dostavi svoje prijedloge o kojima će se Savjet izjasniti.
VSTS - Foto: RTRS
VSTSFoto: RTRS

Član Savjeta Goran Nezirović objasnio je da je riječ o radnom materijalu Ministarstva pravde koji su objavili na svojoj stranici i svim zainteresovanim uputili poziv na javnu raspravu.

- Pravosudna zajednica treba da se izjasni o prijedlozima izmjena i dopuna koje se tiču ovog zakona. Do kraja septembra, Komisija za legislativu treba da razmotri prijedloge Ministarstva nakon čega bismo dali svoje prigovore, sugestije i eventualne rezerve - rekao je Nezirović na današnjoj sjednici VSTS.

On je podsjetio da se izmjene zakona bave svim pitanjima koje je VSTS problematizovao u svojoj nivelaciji Zakona o VSTS, a to su disciplinska odgovornost članova Savjeta i nosilaca pravosudnih funkcija, sukob nadležnosti, te postojanje pravnog lijeka kao vida nadzora i kontrole nad regulatorom.

- Sva ova pitanja su bila obuhvaćena preporukama Evropske komisije, a mi smo sve razradili u našoj platformi novog zakona. Evropska komisija smatra da je naš zadatak, kao regulatora, jačanje povjerenja kroz jačanje integriteta i odgovornosti. Upravo su to ključna pitanja koje problematizuju ove hitne izmjene Zakona o VSTS - naveo je Nezirović.

Za integritet i odgovornost sistema, Nezirović ističe da je mnogo važnije pitanje imenovanja, od čega zavisi nezavisnost, integritet i kvalitet efikasnosti rada.

On je od članova Savjeta zatražio saglasnost da Komisija za legislativu, u svojim primjedbama i sugestijama za hitne izmjene zakona uvrste prijedlog da se utvrdi da VSTS uređuje postupak ocjenjivanja nosilaca pravosudnih funkcija.

Član Savjeta Amila Kunosić smatra da je VSTS dao puno bolji tekst i rješenja Zakona o VSTS, od onog što je vidjela u radnom materijalu Ministarstva.

- Kada je u pitanju imovina, a uvijek sam bila zagovornik za transparentnost, umjesto da se donese Zakon o ispitivanju porijekla imovine svih nosilaca javnih funkcija, sada se traži ispitivanje porijekla imovine samo pravosudne zajednice, što je za mene nedopustivo. To je diskriminacija - smatra Kunosićeva.

Ona je predložila da Komisija izanalizira nacrt o izmjenama i dopunama Zakona o VSTS, te da dostave prijedloge koje će Savjet uputiti Ministarstvu pravde, Savjetu ministara i u oba doma Parlamenta BiH.