latinica  ћирилица
15/09/2020 |  17:26 ⇒ 17:34 | Autor: SRNA

Sastanak Cvijanović, Dodika, Viškovića i Vulina (FOTO)

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i premijer Srpske Radovan Višković razgovaraju danas u Banjaluci sa izaslanikom predsjednika Srbije Aleksandrom Vulinom povodom obilježavanja Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.
Sastanak rukovodstva Srpske sa Vulinom - Foto: RTRS
Sastanak rukovodstva Srpske sa VulinomFoto: RTRS

Sastanak, kome prisustvuju i pojedini ministri i činovnici u Vladi Srpske se odvija u Palati Republike, a u 17.30 časova predviđeno je da Vulin predsjednici Srpske uruči replike ratnih zastava ispred Palate Republike, nakon čega slijede izjave za medije.

Vulin će uručiti 130 kopija vojnih zastava jedinica Vojske Republike Srpske /VRS/ i 130 mesinganih koplja sa postoljem.

Zastava se nalazi na mesinganom koplju sa postoljem, pored zastavnog polja /zastava Republike Srpske - trobojka/ koje je bordirano zlatnim resama, sadrži i tri lente u tri boje. Na crvenoj lenti se nalazi grb Republike Srpske iz tog perioda i natpis Republika Srpska, na plavoj lenti se nalazi amblem VRS i natpis VRS, a na svakoj od 130 bijelih lenti se nalazi natpis jedne od 130 jedinica VRS.

Sastanak rukovodstva Srpske sa Vulinom (Foto: RTRS)

Riječ je o poklonu Ministarstva odbrane Srbije - Vojni muzej Srbije ustupa zastave Muzeju Republike Srpske za potrebe izlaganja prilikom obilježavanja važnih istorijskih datuma i državnih praznika u Srpskoj.

Vrijednost ove donacije je veća od 100.000 KM, a zastave će biti deponovane u Muzeju Srpske s planom da se ponovo prikažu u svečanom defileu povodom Dana Republike.

Na platou ispred Hrama Hrista Spasitelja u Banjaluci od 20.00 časova biće održana Svečana akademija "Pohvala srpskom narodu - dan kada je probijen Solunski front", povodom obilježavanja 15. septembra - Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, koji su 28. avgusta ustanovili zvaničnici Srbije i Republike Srpske.