latinica  ћирилица
15/09/2020 |  17:46 ⇒ 20:20 | Autor: RTRS

Dodik: Vijekovima da slavimo Dan srpskog jedinstva (FOTO/VIDEO)

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik istakao je danas povodom Dana srpskog jedinstva da će srpski narod vijekovima proslavljati ovaj praznik.
Milorad Dodik - Foto: RTRS
Milorad DodikFoto: RTRS

- Namjera je da ovo činimo godinama, decenijama i vijekovima. Ovaj dan da slavimo i da pamtimo. To je dan kada je stradalnička vojska na Solunskom frontu prošla golgotu, i oslobodila sve ove narode na Balkanu, između ostaloga i Banjaluku - rekao je Dodik.

      View this post on Instagram

Povodom Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, izaslanik predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i ministar odbrane Aleksandar Vulin uručio je predsjednici Republike Srpske Željki Cvijanović replike ratnih zastava jedinica Vojske Republike Srpske.

A post shared by Željka Cvijanović (@zeljka.cvijanovic) on Sep 15, 2020 at 9:11am PDT

Naglasio je da ništa prirodnije nema nego za jedan narod da ima svoje pravo na državu.

- To danas znači teritoriju, narod i efektivnu vlast. Srpski narod danas ima dvije države, i to nam nikada niko ne može oduzeti. Mi nismo nikakvi "bosanski Srbi", već samo Srbi. Nemojte nas ponižavati i samo takvi možemo učestvovati u bilo kavom dijalogu i nikako drugačije - istakao je Dodik.

Banjaluka (foto: twitter.com/SNSDDodik)

On smatra da, ako dijalog Srba, Bošnjaka i Hrvata u BiH ne bude uspješan, treba jačati težnju da Srbi odavde žive u miru u svojoj državi.

- Mislimo da je to rješenje - rekao je Dodik i naglasio, u kontekstu položaja Srba na samoproglašenom Kosovu, da su narodi u BiH u tamnici bez slobode i prava da na pravi način upražnjavaju svoje slobode.

Izaslanik predsjednika Srbije Aleksandar Vulin uručio je povodom obilježavanja Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave predsjednici Republike Srpske replike ratnih zastava ispred Palate Republike.

Vulin je zastave uručio u prisustvu srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i premijera Srpske Radovana Viškovića.

Cvijanović i Vulin su u prisustvu srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i premijera Srpske Radovana Viškovića prethodno u Palati Republike razgovarali povodom obilježavanja Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.