latinica  ћирилица
15/09/2020 |  18:32 ⇒ 18:34 | Autor: sputniknews.com

Druga vakcinacija protiv virusa korona šestostruko povećava zaštitu organizma

Direktor centra "Gamaleja" Aleksandar Gincburg istakao je važnost druge vakcinacije protiv virusa korona, jer će, kako je rekao, ona omogućiti da se više od šest puta poveća odbrana organizma.
Virus korona - Foto: RTRS
Virus koronaFoto: RTRS

- Prilikom druge vakcinacije imamo razvijen imuni sistem. Svu svoju energiju i sposobnosti on usmjerava kako bi se još pojačalo stvaranje antitijela i, što je najvažnije, kako bi se formirale memorijske ćelije. To omogućava stvaranje vrlo stabilnog, dugoročnog imuniteta, upravo na željeni protein virusa korona, odnosno protein korone, čime se povećava odgovor imuniteta, imunološka zaštita vakcinisanih osoba četiri, pet, šest ili više puta - izjavio je Gincburg za Prvi kanal.

Ranije je direktor centra saopštio da "Gamaleja" planira da napravi kombinovanu vakcinu, koja će istovremeno štititi od gripa i od koronavirusne infekcije.

Kako je rekao, za novu vakcinu će biti potrebna klinička ispitivanja, a prerano je govoriti o vremenskim okvirima nastanka takve vakcine.

Ministarstvo zdravlja Rusije registrovalo je 11. avgusta prvu vakcinu na svijetu za prevenciju Kovida-19, koju je razvio Naučno-istraživački centar za epidemiologiju i mikrobiologiju "Gamaleja" u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije.