latinica  ћирилица
15/09/2020 |  18:36 ⇒ 18:43 | Autor: SRNA

Usvojen Prijedlog zakona o dopunama Zakona o prekršajima

Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH usvojili su danas Prijedlog zakona o dopunama Zakona o prekršajima kojim se ovaj akt usklađuje sa Zakonom o bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH.
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH - Foto: RTRS
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiHFoto: RTRS

Dopunama Zakona o prekršajima, koji je usvojen u drugoj fazi razmatranja u Predstavničkom domu, otklanjaju se problemi različite primjene odredbi o pripadnosti prihoda od novčanih kazni za prekršaje i usklađuju propisi koje primjenjuju ovlaštena tijela i sudovi prilikom izricanja prekršajnih sankcija.

Ovaj zakonski prijedlog, koji je uputio Savjet ministara, usvojen je sa 30 glasova za i tri protiv.

Podršku poslanika dobio je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o sudskim taksama u postupku pred Sudom BiH koji je u parlamentarnu proceduru uputio Savjet ministara, a kojim se stvaraju uslovi za uspostavljanje efikasnog mehanizma naplate sudskih taksi.

Predloženim izmjenama i dopunama zakona uređuje se, odnosno mijenja vrijeme zastare, otklanjaju nedostaci u postupku naplate i donošenja rješenja o prinudnoj naplati nenaplaćene sudske takse.

Istovremeno se preciziraju odredbe kako bi se učinio efikasnijim postupak prinudne naplate sudske takse fizičkim licima koja nemaju boravište ili prebivalište u BiH, ali imaju imovinu u BiH.

Poslanici nisu usvojili negativno mišljenje Ustavnopravne komisije ovog doma o Prijedlogu zakona o javnim nabavkama BiH, te je Dom zadužio Komisiju da sačini novo mišljenje.

Poslanici nisu usvojili ni izvještaj zajedničke komisije Kolegijuma za Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti potrošača u BiH, u prvom čitanju.

Usvojen je Izvještaj Zajedničke komisije oba doma Parlamentarne skupštine BiH kojim je postignut identičan tekst Zakona o izmjenama Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, a koji se odnosi na uvođenje policijskog dodatka za policijske službenike zaposlene u Direkciji za kooridinaciju policijskih tijela.

Podršku je dobio i Izvještaj komisije Kolegijuma o nastojanju za postizanje saglasnosti o Prijedlogu zakona o izmjeni i dopunama Zakona o platama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama BiH, u drugom čitanju.

Riječ je o negativnom mišljenju Komisije na zakonski akt kojim se reguliše isplata naknada za odvojeni život i troškove smještaja sudija Suda BiH i tužilaca Tužilaštva BiH, te naknada za topli obrok i prevoz.

Poslanici su danas usvojili negativan Izvještaj komisije Kolegijuma o postizanju saglasnosti za Prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama vlasti BiH, čiji su predlagači poslanici Saša Magazinović, Damir Arnaut i Јasmin Emrić, čime je ovaj zakonski prijedlog odbačen.

Istu sudbinu doživjela je i inicijativa poslanika iz Kluba SDA kojom se Savjet ministara BiH obavezuje da u roku od 90 dana pripremi prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Sudskoj policiji BiH, jer su poslanici usvojili danas negativan Izvještaj komisije Kolegijuma o postizanju saglasnosti o ovoj poslaničkoj inicijativi.

U drugom krugu glasanja poslanici su podržali Izvještaj o radu Savjeta ministara za 2019. godinu, u kojem je navedeno da je Savjet ministara prošle godine održao ukupno 36 sjednica, od čega 17 vanrednih, na kojima su razmatrana pitanja iz nadležnosti Savjeta ministara.

Usvojen je i prijedlog da Savjet ministara uvede novu metodologiju sačinjavanja izvještaja, kao i da dostavi izvještaj o utrošku sredstava prikupljenih putem akciza za gorivo.

Poslanici nisu usvojili izvještaj Upravnog odbora BHRT o finansijskom poslovanju za 2019. godinu, dok su u drugom krugu glasanja primili k znanju programski i finansijski plan BHRT-a za ovu godinu.

Na današnjoj sjednici usvojen je i Specijalni izvještaj o zastupljenosti konstitutivnih naroda i ostalih u institucijama, upravnim organizacijama i regulatornim tijelima BiH, Republike Srpske, Federacije BiH /FBiH/, Brčko distrikta i kantonima FBiH.

Poslanici su dali saglasnost za ratifakciju nekoliko međunarodnih sporazuma, čime je današnja sjednica i završena.

Presjedavajući Predstavničkog doma parlamenta BiH Nebojša Radmanović rekao je da će datum održavanja naredne sjednice biti naknadno određen.