X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Zdravosfera
15/09/2020 |  18:58 | Izvor: SRNA

Mićić: Imamo resurse za rast agrara, privrede i turizma

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić izjavio je da Semberija ima resurse za razvoj poljoprivrede, privrede i turizma i da će politikom saradnje i korištenjem znanja i dobre prakse obezbijediti bolji život građana.
Mićo Mićić - Foto: RTRS
Mićo MićićFoto: RTRS

Mićić je rekao novinarima da je razvoj Semberije bila osnovna tema sastanka u Gradskoj upravi Bijeljine na kojem su učestvovali ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić i ambasador Mađarske u BiH Kristijan Poša.

- Sa ambasadorom i resornim ministrima razgovarali smo o razvoju agrara u Semberiji, koja je uglavnom poljoprivredni kraj sa 53.000 hektara obradivog zemljišta, posebno o pozitivnim iskustvima Mađarske u toj oblasti u kojoj su u vrhu - rekao je Mićić novinarima.

On je dodao da je dogovorena posjeta Mađarskoj i bratimljenje Bijeljine sa gradom u Mađarskoj slične veličine, problema i razvojnih kapaciteta.

Učesnici sastanka zajedno su posjetili firmu "Kite" čija je matična kompanija u Mađarskoj, koja od početka godine posluje u Bijeljini kao regionalni centar u BiH, a bavi se plasmanom svjetskih brendova poljopriredne mehanizacije i operativnih sistema u agraru.

Boravak u Bijeljini ministri Košarac i Pašalić i mađarski ambasador u BiH Poša završili su posjetom turističkom kompleksu Banja "Dvorovi" gdje su obišli banjski i rekreativni prostor, kao i gradilište zatvorenog bazena.

Mićić je najavio da će bogato iskustvo Mađarske u razvoju zdravstvenog turizma nastojati da primijene i u oporavku ove ustanove u vlasništvu grada, koja godinama posluje sa teškoćama.

Ističući prirodne resurse geotermalne vode i višedecenijsko iskustvo u banjskoj rehabilitaciji, uz kapacitet od 400 kreveta,gradonačelnik je najavio da će vraćanja nekadašnjeg sjaja ovom turističkom centru biti jedan od zadataka na kojem će gradska vlast raditi zajedno sa republičkim institucijama.

Direktor Banje "Dvorovi" Milorad Zekić zahvalio je na posjeti i izrazio nadu da će biti nađeno rješenje za bolji rad i razvoj ove ustanove koaj upošljava stotinu radnika.

Nakon posjete ministara, ambasadora i gradonačelnika, direktor firme "Kite" Slaviša Bobar rekao je novinarima da je njihov cilj da domaćim poljoprivrednicima približe mehanizaciju svjetskih proizvođača, kao što je "Džon Dir", te najavio otvaranje poslovnica u Banjaluci, Sarajevu i Mostaru.

On je naveo da firma u Bijeljini radi od početka godine i zapošljava za sada sedam radnika, a namjeravaju dalji razvoj koji je usporila pojava virusa korona, prvenstveno investiciju u veliki servisni centar u poslovnoj zoni u Bijeljini.

- Ministarstvo poljoprivrede Republike Srpske izdvaja značajna sredstva za kupovinu mehanizacije i poljoprivrednici imaju solidne uslove za njenu kupovinu ili obnovu - ocijenio je Bobar.