X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Zdravosfera
15/09/2020 |  21:51 ⇒ 21:52 | Izvor: TANЈUG

Gebrejesus: Dugoročne posljedice Kovida-19 još nisu poznate

Potencijalne dugoročne posledice Kovida-19 još uvijek nisu poznate, posebno kada je riječ o djeci koja su se oporavila od ove bolesti, izjavio je direktor Svjetske zdravstvene ogranizacije Tedros Adhanom Gebrejesus tokom brifinga održanog u Ženevi.
Tedros Adanom Gebrejesus - Foto: REUTERS
Tedros Adanom GebrejesusFoto: REUTERS

- Znamo da djeca i adolescenti mogu da budu zaraženi i da zaraze druge. Znamo da ovaj virus može da ubije djecu, ali da djeca obično imaju blaži oblik zaraze i da ima veoma malo ozbiljnih slučajeva i smrtnih slučajeva od posljedica Kovida-19 među djecom i adolescentima - rekao je Gebrejesus.

On je dodao da podaci kojima raspolažu pokazuju da je manje od deset odsto registrovanih slučajeva i manje od 0,2 odsto smrtnih ishoda zabilježeno među osobama mlađim od 20 godina.

Direktor SZO je rekao da je potrebno više istraživanja o faktorima koji povećavaju rizik od obolijevanja od ozbiljnih oblika Kovida-19 i smrtnog ishoda od posljedica bolesti među djecom i adolescentima.

On je istakao da potencijalne dugoročne posljedice po zdravlje onih koji su bili zaraženi virusom korona još uvijek nisu poznate, prenosi Tas.

Iako djeca uglavnom ne obolijevaju od ozbiljnih oblika Kovida-19, ona pate na drugi način, rekao je Gebrejesus.

U mnogim zemljama rad nekih od osnovnih službi, poput ustanova u kojima se obavlja vakcinacija, poremećen je tokom pandemije, dok milioni djece širom svijeta mjesecima nisu prisustvovali nastavi, objasnio je Gebrejesus, prenosi Tanjug.

Usljed razarajućih posljedica po djecu, mlade i društva u cjelini, odluka o zatvaranju škola trebalo bi da bude posljednja opcija, rekao je on.

- Ukoliko vlasti donesu takvu odluku, ona bi trebalo da bude privremena i uvedena na lokalnom nivou, u onim područjima u kojima je veliki broj ljudi zaražen - istakao je Gebrejesus.

Bezbjednost djece u školama nije samo zadatak škola, Vlada ili porodica, to je zadatak svih nas, podvukao je direktor SZO.