latinica  ћирилица
16/09/2020 |  08:49 ⇒ 13:26 | Autor: RTRS

Sokolac: Uhapšeno sedam lica zbog sumnje da su počinili ratni zločin

SIPA je na području Sokoca uhapsila sedam lica zbog sumnje da su u septembru 1992. godine u mjestu Novoseoci počinili ratni zločin.

Uhapšeni su Milan Tupajić, bivši predsjednik Kriznog štaba opštine, Radomir Obradović, ratni komandir policijske stanice Sokolac, te pripadnici Vojske Republike Srpske Miladin i Željko Gašević, Momir i Branislav Kezunović i Јadranko Šuka.

Tužilaštvo ih sumnjiči za individualnu i komandnu odgovornost. Svi oni već 15 godina koliko istraga traje, bili su dostupni istražnim organima i uredno se odazivali na sve pozive Tužilaštva i SIPA.

- Lica se trenutno nalaze u prostorijama SIPA i nad njima je u toku kriminalistička obrada nakon čega će u zakonskom roku biti predata u dalju nadležnost Tužilaštva BiH koje je i izdalo naredbu - rekao je za RTRS portparol SIPA Luka Miladinović.

Ovim predmetom je kao osumnjičeni obuhvaćen i Radislav Krstić, koji je osuđen u Haškom tribunalu.

Krstić je 1992. godine bio komandant Druge romanijske motorizirane brigade Vojske Republike Srpske, i on će biti ispitan u saradnji sa organima suda u Poljskoj, gdje izdržava kaznu zatvora.

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica kaže da je ova akcija uznemirila javnost ističući selektivnost pravosuđa BiH.