latinica  ћирилица
16/09/2020 |  09:17 | Autor: SRNA

Krajišnik je do posljednjeg trenutka imao na umu srpsko jedinstvo

Bivši predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Dragan Kalinić izjavio je Srni da je Momčilo Krajišnik do posljednjeg trenutka imao na umu srpsko jedinstvo, jer je iskreno bio ubijeđen da se samo tako može oduprijeti svim zamkama i suprostaviti opasnostima koje su vrebale, a i danas vrebaju i prijete srpskom narodu.
Dragan Kalinić - Foto: RTRS
Dragan KalinićFoto: RTRS

- Do zadnjeg časa smatrao je da to i kod nas Srba nije nemoguća misija - rekao je Kalinić koji je na funkciji predsjednika parlamenta Republike Srpske naslijedio Krajišnika odmah nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Kalinić je naglasio da je to za njega bila čast, izraz povjerenja rukovodstva Republike Srpske i veliko breme odgovornosti, dodavši da je njega i Krajišnika vezivalo 30 godina poznanstva, iskrenog prijateljstva i učešća u burnim ratnim i poslijeratnim događajima koji su potresali Republiku Srpsku.

- Momčilo Krajišnik je na mjestu prvog predsjednika parlamenta Srpske visoko postavio ljestvicu parlamentarnog rada i inaugurisao specifičan način rukovođenja Narodnom skupštinom po čemu je bio poznat u narodu. Podjednako je uvažavao i poslanike vladajućih stranaka i opozicije. Pored ostalog, i u ratnim uslovima omogućavao je da se održi optimalni nivo demokratije i sučeljavaju različita mišljenja o sudbonosnim pitanjima za Srpsku i opstanak našeg naroda na ovim prostorima - istakao je Kalinić povodom smrti Momčila Krajišnika.

Prema njegovim riječima, Krajišnik je među najzaslyžnijima što je neposredno pred tragični sukob u BiH uspio da politički probudi i takozvane građanske Srbe, te da ih uvjeri da je sada njihovo mjesto pod jednim krovom sa svojim narodom u teškom vremenu koje dolazi.

Kalinić je naglasio da je u parlamentu koji je vodio Momčilo Krajišnik bilo mjesta i za, kako kaže, tvrdokorne esdesovce, ali i za reformiste, postkomuniste, liberalno orijentisane Srbe i druge.

- On je bio jedna vrsta našeg političkog stožera i istinski stvaralac Republike Srpske. Imao je jake nerve da svakoga sasluša i uvaži a da opet na kraju posebnom političkom vještinom, zaista samo njemu svojstvenom, uz šarm ali i neophodnu čvrstinu postigne strateški cilj koji je zacrtao - rekao je Kalinić.

On je naglasio da je Krajišnik bio hrabar, "tvrd" lider i pregovarač, po potrebi i lukav, ali istovremeno neizmjerno dobar čovjek, srpski domaćin, brižan otac, brat i suprug koji je sa obje noge čvrsto stajao na zemlji.

- Otišao je, ipak, prerano. Na nama je da u ovim teškim trenucima budemo uz njegove najbliže i da ga dostojanstveno ispratimo na posljednji "službeni put", jer to nesumnjivo zaslužuje - istakao je Kalinić.

Prvi predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Momčilo Krajišnik preminuo je juče u Banjaluci od posljedica zaraze virusom korona.