latinica  ћирилица
16/09/2020 |  12:01 ⇒ 19:20 | Autor: SRNA

Komemoracija povodom smrti doktora Pekije (FOTO)

U Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske održana je komemoracija za ljekara Marka Pekiju koji je preminuo od posljedica virusa korona.
Komemoracija-Marko Pekija - Foto: RTRS
Komemoracija-Marko PekijaFoto: RTRS

Generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske Vlado Đajić rekao je na komemoraciji da je ta zdravstvena ustanova izgubila ljudsku, stručnu i ljekarsku gromadu.

Đajić je naveo da je odlazak Pekije, koji je preminuo nakon više od mjesec dana borbe sa virusom korona, veliki gubitak za UKC jer je za kratak period ostavio veliki trag profesionalca, te još jednom apelovao na sve da se pridržavaju mjera zaštite jer kovid 19 nije izmišljena priča.

On je naglasio da je pri prvom susretu sa Markom Pekijom, ljekarom Klinike intenzivne medicine za nehirurške grane UKC-a, shvatio da je riječ o poštenom čovjeku, u čijim je očima vidio želju za životom, duhovnošću i korektnošću.

Đajić je naveo da je teško pronaći riječi kojima se može iskazati tuga zaposlenih u UKC-u, koji su se, iako su znali da je riječ o teškom oboljenju, do posljednjeg trenutka nadali da će se Marko vratiti i nastaviti tamo gdje je počeo.

- Samo mogu reći da ne smijemo zaboraviti našeg Marka, ni kao čovjeka, ni kao ljekara, i da kažem porodici da ćemo biti uz njih, da su naša vrata otvorena za sve njihove potrebe, zahtjeve i dileme, naročito za majku, suprugu, djecu, i želja nam je da trudnoća lijepo završi - istakao je Đajić, obraćajući se na komemoraciji u UKC-u.

Načelnik Klinike za intenzivnu medicinu za nehirurške grane UKC Peđa Kovačević rekao je da je Marko Pekija bio požrtvovan ljekar.

- Od prvog dana je učestvovao u liječenju kritično oboljelih, koji su imali virus korona i kojima je život zavisio o respiratoru. Od 21. marta je naš Marko učestvovao u liječenju najtežih pacijenata koji su imali zapaljenje pluća uzrokovano virusom korona - naveo je Kovačević.

On je istakao da je Pekija u očima imao nevjerovatan život, te da je tokom perioda dok je bio jako bolestan vjerovao da će ozdraviti.

- Njegov pogled je ulivao optimizam, ne samo njemu, nego i nama koji smo ga liječili - rekao je Kovačević i zahvalio kolegama u Ljubljani koji su prihvatili Pekiju, liječili ga, brinuli o njemu.

Komemoracija povodm smrti doktora Pekije (Foto: RTRS)

Ljekar Klinike intenzivne medicine za nehirurške grane UKC-a Marko Pekija preminuo je 13. septembra u 37. godini nakon više od mjesec dana borbe sa virusom korona. Radio je na Klinici intenzivne medicine, zbrinjavajući najkritičnije pacijente i spasavajući brojne živote.

Marko Pekija rođen je 8. septembra 1983. godine u Banjaluci, a Medicinski fakultet u Banjaluci završio je 2013. godine i stekao zvanje doktora medicine.

Nakon fakulteta, profesionalnu karijeru započeo je u Domu zdravlja Prijedor 2013. godine, da bi 1. marta 2019. godine zasnovao radni odnos na Klinici intenzivne medicine za nehirurške grane UKC-a, gdje je dobio specijalizaciju iz oblasti pulmologije.

Bio je oženjen i otac dvoje djece.

Marko Pekija biće sahranjen danas u 13.00 časova na Gradskom groblju Pašinac u Prijedoru.