latinica  ћирилица
16/09/2020 |  12:54 ⇒ 12:56 | Autor: SRNA

Čubrilović: Djelo i ličnost Krajišnika biće ugrađeni u kulturu sjećanja

Komemoracija povodom smrti prvog predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske Momčila Krajišnika održana je danas u Kulturnom centru Banski dvor u Banjaluci.
Nedeljko Čubrilović (Foto: NSRS) -
Nedeljko Čubrilović (Foto: NSRS)

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović istakao je da je Krajišnik jedan od najznačajnijih utemeljivača Republike Srpske.

- Krajišnikova smrt nije samo gubitak za porodicu, nego i za nas koji smo ga poznavali, družili se i radili sa njim, ali i za sve druge koji su bili i jesu za kompromis, suživot i izgradnju normalnih odnosa između ljudi, grupa, naroda i političkih zajednica na našim prostorima - rekao je Čubrilović na komemoraciji.

On kaže da je istorija bila nepravedna i nemilosrdna prema pokojnom Krajišniku i da je doživio sudbinu mnogih srpskih vođa iz BiH u posljednjih vijek i po njene istorije.

- Krajišnik je najveći dio života posvetio borbi za ravnopravnost srpskog naroda, za afirmaciju njegovih prava, vrijednosti i resursa, a doživio je da bude osuđen od Međunarodnog tribunala za ratne zločine u bivšoj Јugoslaviji, samo zbog toga što se u jednom času naše istorije našao na čelu narodnih težnji Srba iz BiH da sačuvaju svoju državu, svoje pravo na samoopredjeljenje i ravnopravnost unutar BiH, ali i zato što je bio predsjednik Skupštine srpskog naroda u BiH, kasnije i Narodne skupštine Republike Srpske kada je konstituisana - dodao je Čubrilović.

On je podsjetio da je Krajišnik osuđen iako niko nije zapamtio da je rekao makar i jednu neprimjerenu ili inkriminišuću rečenicu, a kamoli da je počinio djela zbog kojih je suđen i presuđen.

Čubrilović je napomenuo da Krajišnik nije mogao ostati po strani kad se početkom 90-ih godina prošlog vijeka nad srpskim narodom u BiH nadvila opasnost od političkog i svakog drugog nestanka.

- Odmah se uključio u političku borbu, najprije putem SDS-a, prve političke organizacije srpskog naroda u BiH poslije 1945. godine, a nakon izbora održanih u jesen 1990. godine, ali i putem institucija formiranih na osnovi izbornih rezultata - podsjetio je Čubrilović.

Prema njegovim riječima, za Krajišnika nije bilo nerješivih situacija, tragao je i vidio izlaz i iz najzamršenijih procesa i odnosa, nudio je kompromise protivničkim strankama, ali je uvijek znao šta je i gdje je crvena linija srpskih nacionalnih interesa preko koje se ne smije prijeći.

- Čak i u najtežim ratnim prilikama, u pregovorima sa ratujućim stranama i međunarodnim posrednicima, Krajišnik je čvrsto zastupao srpske nacionalne i državotvorne interese i prava - kaže Čubrilović.

On je naglasio da će zbog svega što je Krajišnik radio i uradio za Republiku Srpsku ostati trajno upisan u njene anale i istoriju, a da mu se Srpska donekle već odužila dodjeljujući mu najviša odlikovanja.

Čubrilović je podsjetio da je poslije potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i prvih izbora održanih 1996. godine, Krajišnik izabran za člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske i tu dužnost obavljao dvije godine.

- I na toj poziciji nastavio je da se bori za interese Republike Srpske, sad već jednog od dva ravnopravna državotvorna entiteta unutar Dejtonom ugovorene BiH - rekao je Čubrilović.

On je naveo da se danas može reći da je Krajišnik bio veliki čovjek, postojan u svom nacionalnom opredjeljenju, čvrstog karaktera i velike radne energije.

- Dao je nemjerljiv doprinos nastanku i razvoju Republike Srpske, dejtonske BiH, uspostavljanju specijalnih paralelnih odnosa i veza između Srpske i Srbije, stabilizaciji odnosa u regionu - dodao je Čubrilović.

Zbog svega navedenog, kaže on, Krajišnik zaslužuje zahvalnost i poštovanje, a srpski narod i njegovi izabrani predstavnici naći će načine da njegovu ličnost i djelo ugrade u kulturu sjećanja kao trajnu vrijednost.

- Za sve što je uradio za srpski narod u BiH i za Republiku Srpsku, u ime Narodne skupštine Republike Srpske i svih nas izražavam zahvalnost našem Momčilu Momi Krajišniku. Neka mu je vječna hvala i slava mu! - rekao je Čubrilović.

Načelnik opštine Pale Boško Јugović rekao je da je sa žaljenjem primio vijest o smrti Krajišnika.

- Građani Pala nisu Krajišnika doživljavali kao političara koji je imao hrabrost i vizuju prilikom donošenja istorijskih odluka za srpski narod, nego kao sugrađanina. Naš Momo je imao vremena i strpljenje za sve ljude što će stanovnici Pala uvijek pamtiti - kaže Јugović.

On je naveo da se Krajišnik svesrdno zalagao za razvoj Pala, ali i društva u cjelini.

- Odlaskom Krajišnika, ne gubi samo njegova porodica, nego i svi sa kojima je radio i družio se. Njegova djela i ono što je uradio za Pale i Republiku Srpsku nikada neće biti zaboravljeni - rekao je Јugović.

Komemoraciji su prisustvovali predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, premijer Radovan Višković, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, bivši predsjednici Republike Srpske i Narodne skupštine, nekadašnji i sadašnji poslanici, ministri, zvanice iz javnog, političkog i društvenog života, koji su se upisali i u knjigu žalosti.