latinica  ћирилица
16/09/2020 |  13:33 ⇒ 14:39 | Autor: SRNA

Optužnica protiv Petrovića zbog prijetnji Tadićevoj i Vigemarku

Tužilaštvo BiH saopštilo je da je podiglo optužnicu protiv Ranka Petrovića iz Tuzle zbog ugrožavanje osoba pod međunarodnom pravnom zaštitom i napada na službenu osobu institucija BiH u vršenju poslova bezbjednosti.
Tužilaštvo BiH - Foto: klix.ba
Tužilaštvo BiHFoto: klix.ba

U saopštenju se dodaje da se optužnica odnosi na prijetnje napadom na život i sigurnost nekadašnjeg šefa Misije EU u BiH Lars-Gunara Vigemarka i glavnog tužioca BiH Gordane Tadić.

Optužnica tereti Petrovića da je tokom marta prošle godine putem izjava na internet portalu uputio ozbiljne prijetnje za život osobe pod međunarodnom pravnom zaštitom Vigemarka, kao i da je uputio ozbiljne prijetnje Tadićevoj, koja se nalazi pod 24-časovnom policijskom zaštitom, pozivajući na njeno ubistvo, što je kod njih izazvalo ozbiljan strah i uznemirenost, kao i uznemirenje javnosti.

Optuženi se tereti da je ugrozio osobu pod međunarodnom pravnom zaštitom, ozbiljnom prijetnjom da će napasti na njen život kao i ozbiljno prijetio da će napasti službenu osobu u institucijama BiH, čime je počinio krivično djelo-ugrožavanje osoba pod međunarodnopravnom zaštitom i napad na službenu osobu u vršenju poslova sigurnosti, otkrivanju ili lišenju slobode počinioca krivičnog djela.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.