latinica  ћирилица
16/09/2020 |  14:03 | Autor: SRNA

Data saglasnost na ugovor o nabavci vakcina protiv virusa korona

Savjet ministara dao je danas saglasnost na ugovor o nabavci vakcina sa Globalnom alijansom za vakcine /GAVI/, nakon što je usvojio informaciju o pristupanju BiH Instrumentu za globalni pristup vakcini protiv kovida 19.
Vakcinacija - Foto: ilustracija
VakcinacijaFoto: ilustracija

Na vanrednoj telefonskoj sjednici Savjeta ministara ovlašteni su ministar civilnih poslova Ankica Gudeljić da potpiše ugovor o nabavci vakcina sa Globalnom alijansom za vakcine /GAVI/, te zamjenik ministara civilnih poslova i potpisnik ovog ugovora u svojstvu svjedoka.

Obaveze plaćanja troškova nabavljenih vakcina, proistekle iz potpisanog Sporazuma o međusobnim pravima i obavezama u vezi sa nabavkom vakcina putem Instrumenta za globalni pristup vakcini protiv kovida 19, snosi institucija entiteta, odnosno Brčko distrikta za potrebe koje je prethodno iskazala, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Na sjednici je donesena i odluka o odobravanju 50.000 KM iz tekuće budžetske rezerve Ministarstvu civilnih poslova u Savjetu ministara za troškove skladištenja, špedicije i prevoza vakcina proistekle iz ovog ugovora, a Savjet ministara prethodno je odobrio izdvajanje ovih sredstava.

Na sjednici je odobreno pokretanje postupka pribavljanja spoljne garancije kod relevantnih finansijskih institucija ili osiguranje pokrića obaveza na drugi način za izvršenje obaveza po Sporazumu sa GAVI o pristupanju BiH Instrumentu za globalni pristup vakcini protiv kovida 19, sa obavezom plaćanja na prvi poziv iznosa od 18.238.978 KM, a za što je zaduženo Ministastvo finansija i trezora.

Ministarstvo civilnih poslova nastaviće da prati izvršavanje obaveza po ovom sporazumu, o čemu će polugodišnje izvještavati Savjet ministara.