latinica  ћирилица
16/09/2020 |  14:17 ⇒ 14:20 | Autor: SRNA

Košarac: Zakon o vinu jedan od prioritetnih

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac rekao je danas da je zakon o vinu jedan od prioritetnih koji bi trebalo da budu doneseni kako bi domaći proizvođači mogli nesmetano da plasiraju robu na tržište EU.
Staša Košarac - Foto: SRNA
Staša KošaracFoto: SRNA

Košarac je naveo da je Evropska komisija upozorila da ovaj zakon neophodno donijeti u naredne tri i po godine, te dodao da je konstituisana radna grupa koja radi na izradi zakona o vinu.

- U narednom periodu možemo aktivirati eksperte iz te oblasti iz evropskih zemalja i u tom kontekstu vjerujem da ćemo već na sjednicama Savjeta ministara i kasnije u parlamentu imati zakon o vinu, kao neophodan da bi naši proizvođači mogli da planiraju svoje proizvode - rekao je Košarac u Trebinju.

Košarac je dodao da još nisu donesene mjere ograničenja kada je riječ o uvozu grožđa za proizvodnju vina zbog međunarodnih ugovora, ali da se prate aktivnosti u tom kontekstu.

- Ako ne bude prekomjernog uvoza nećemo koristiti tu mjeru. Ukoliko dođe do prekomjernog uvoza, onda ćemo procjenjivati i donositi mjere s ciljem da zaštitimo domaću proizvodnju - rekao je Košarac.

Košarac je danas u Trebinju obišao vinariju Anđelić.