latinica  ћирилица
16/09/2020 |  14:17 ⇒ 19:18 | Autor: SRNA

Nova ulaganja Vlade Srpske u Bijeljinu

Potpredsjednica Vlade Republike Srpske Srebrenka Golić izjavila je tokom posjete Bijeljini da ovaj, drugi po veličini grad u Srpskoj, ima preduzetnički duh i da se od ruralne sredine razvio do regionalnog centra koji ima veliku podršku Republike za dalji napredak.
Golićeva i Popović u Bijeljini - Foto: SRNA
Golićeva i Popović u BijeljiniFoto: SRNA

Nakon sastanka Golićeve, ministra saobraćaja i veza Đorđa Popovića i pravobranioca Republike Srpske Milimira Govedarice sa gradonačelnikom Mićom Mićićem najavljena su nova ulaganja Vlade Srpske u Bijeljinu, adaptacija zgrade urbanizma koja je objekat pod zaštitom države, kao i 400.000 KM za uređenje najveće škole "Knez Ivo od Semberije", druge po veličini u Srskoj, po standardima energetske efikasnosti.

- Vlada je, u funkciju Skupštine akcionara, prenijela na lokalnu zajednicu akcije preduzeća `Grad` koje ima velike mogućnosti razvoja, što omogućava i nastavak razvoja poslovnih zona koje znače i novo zapošljavanje, jer moramo stvarati ambijent da se naši mladi ljudi školuju, zapošljavaju i ostaju da žive u Srpskoj - istakla je Golićeva.

Ona je navela da Vlada Republike Srpske, ali Vlada Srbije, ulažu u Bijeljini u brojne velike infrastrukturne projekte važne za dalji razvoj, od kojih su najznačajniji izgradnja auto-puta i gasifikacija, što je projekat vrijedan 20 miliona KM u okviru kojeg je izgrađeno 320 kilometara primarne i sekundarne mreže.

- Izgradnja mosta na Rači mnogo će značiti za razvoj i Bijeljine i cijele Republike, jer bez infrastrukture nema razvoja - dodala je Golićeva i istakla da svi u Srpskoj treba da zajedno rade na jačanju i razvoju Republike.

O izgradnji auto-puta je nakon sastanka govorio ministar saobraćaja i veza Đorđe Popović, navodeći da je saradnja resornog ministarstva i grada Bijeljina znatno intenzivirana na realizaciji ovog najvažnijeg infrastrukturnog projekta za Republiku Srpsku i da je za dionicu od Rače eksproprijacija zemljišta privedena kraju.

- Zahvaljujući saradnji sa resornim ministarstvom, Bijeljina je pravovremeno dobila obilaznicu oko grada, mnoga savremena infrastrukturna rješenja, sanirane su posljedice katastrofalne poplave iz 2014. godine, a novijeg je datuma prenos prava svojine na zemljištu bivše željezničke stanice gdje se gradi moderna autobuska stanica, kao i prenos prava svojine koji je priveden kraju, a odnosi se na 63.000 metara kvadratnih bivše željezničke pruge Šid-Bijeljina, gdje se gradi moderna saobraćajnica, buduća aleja - najavio je Popović.

Prema riječima ministra, Bijeljina u pogledu urbanističkih i saobraćajnih rješenja postaje evropski grad, gdje se razmišlja i ekološki osviješteno.

-Bijeljina postaje primjer kako treba da sarađuje lokalna vlast sa svojom Republikom - zaključio je Popović.

Gradonačelnik Mićić je nakon sastanka izjavio da je, zahvaljujući odlukama Vlade Republike Srpske, u Bijeljini u toku realizacija mnogo projekata za bolji život građana, od kojih su najveći auto-put, gasifikacija, podizanje industrijskih zona za privlačenje investitora i novo zapošljavanje, izgradnja nove ulice i kružnog toka duž nekadašnje pruge do moderne autobuske stanice koja se izmiješta iz centra grada, a novi projekti su adaptacija zgrade urbanizma u urbanom dijelu Bijeljine i najveće škole "Knez Ivo od Semebrije" po standardima energetske efikasnosti.

- Najznačajniji projekat je izgradnja auto-puta od mosta na graničnom prelazu Rača do Bijeljine i dalje ka Brčkom i Banjaluci koja teče užurbano, parcelacija i ugovori oko eksproprijacije zemljišta je praktično završena - istakao je Mićić i dodao da su od 438 predmeta u ovom procesu 403 već pravosnažni.

Gradonačelnik je naveo da je odlukom Vlade Srpske preduzeće "Grad" vraćeno u vlasništvo lokalne zajednice i da će i to pospješiti nastavak razvoj poslovnih zona, kao i otvaranje slobodnih zona.

- Danas smo dobili pravosnažno rješenje o prenosu vlasništva sa Republike na grad Bijeljinu na 6,3 hektara zemljišta duž stare željezničke pruge, gdje će se graditi nova ulica duga dva kilometra, sa kružnim tokom ispred zgrade fakulteta, biciklističkom i pješačkom stazom i drvoredom, sve do nove autobuske stanice - rekao je Mićić.