latinica  ћирилица
16/09/2020 |  15:01 ⇒ 15:01 | Autor: SRNA

Koprivica svjedočila o ubistvu svoje kćerke

Na suđenju Ramizu Drekoviću za zločine počinjene nad srpskim civilima u Kalinoviku 1995. godine, svjedok Tužilaštva BiH Milka Koprivica rekla je da je mrtvu kćerku pronašla u Domu zdravlja Kalinovik nakon granatiranja ovog mjesta.
Sud BiH - Foto: RTRS
Sud BiHFoto: RTRS

Ona je ispričala da joj je kćerka ubijena u subotu, 3. juna 1995. godine.

- Taj datum nikad neću zaboraviti - rekla je Koprivica i dodala da je njena kćerka tada išla u osmi razred osnovne škole.

Ona je naglasila da je njena kćerka iz sela Јažići pješke išla u školu sa ostalim đacima, te da su učenici, nakon što su granate počele padati, pušteni kućama, prenosi Birn.

- Pošli su kući iz škole, nasred čaršije petoro je povrijeđeno i ona je poginula - rekla je Koprivica.

Odgovarajući na pitanja odbrane, ona je navela da nije išla na mjesto gdje je pala granata, te da je mrtvu kćerku našla u Domu zdravlja Kalinovik.

- Otišao je po nju moj komšija koji je radio u Domu zdravlja. Ona je iz Doma zdravlja dovučena kući - rekla je Koprivica i na pitanje odbrane da li je njen komšija bio u Vojsci Republike Srpske odgovorila da nije.

Nakon što joj je odbrana prezentovala zapisnik od 8. novembra 2016. godine koji su sačinili pripadnici Agencije za istrage i zaštitu /Sipa/ BiH, Koprivica je potvrdila autentičnost, odnosno da je na izjavi njen potpis.

Kadrija Kolić, branilac optuženog Drekovića, rekao je da će zapisnik Sipe koristiti kao svoj dokaz, te da prigovara na zakonitost iskaza.

- Pribavljen je na nezakonit način, te se treba tretirati kao plod otrovne voćke - rekao je Kolić, te dodao da je iskaz uzet uz grubo kršenje elementarnih načela i zakona i krivičnog postupka.

Na Kolićevo pitanje da li se sjeća da su joj pripadnici Sipe pročitali iskaz, Koprivica je rekla: "Ti ljudi su radili što je njihovo, a ja se ne sjećam, samo znam da je dijete mrtvo, ja ne znam šta ću".

Odbrana je od Vijeća zatražila da izda naredbu o dostavljanju knjige uviđaja i protokola iz Foče u periodu od januara do juna 1995. godine jer je uvid u te dokumente, kako su naveli, onemogućen.

Predsjedavajući Sudskog vijeća Staniša Gluhajić rekao je da će uzdati naredbu, ali za period iz optužnice jer mi je relevantniji, te dodao da se to odnosi na maj i jun 1995. godine.

Na pitanje Vijeća da li je u srodstvu ili u zavadi sa optuženim Drekovićem, Koprivica je rekla da "ne zna ništa, ni ko je ni šta je", te da samo zna da njenog djeteta više nema.

Milanko Kajganić, tužilac Tužilaštva, rekao je da su prigovori odbrane u potpunosti neosnovani.

Dreković je optužen da je, kao komandant Četvrtog korpusa takozvane Armije BiH, u periodu od 21. maja do 7. juna 1995. godine, artiljerijskim jedinicama u mjestu Bjelimići kod Konjica naredio neselektivne napade na srpske civile u Kalinoviku.

- Јa sam optuženi, razumijem vašu bol u potpunosti i želim da Vam iskreno izrazim saučešće - rekao je Dreković obraćajući se svjedoku Milki Koprivici.

Suđenje će biti nastavljeno 30. septembra.