latinica  ћирилица
16/09/2020 |  15:19 ⇒ 15:19 | Autor: SRNA

BORS: Pružiti pravnu i svaku drugu pomoć Srbima uhapšenim u Sokocu

Boračka organizacija Republike Srpske pozvala je sve nadležne institucije Srpske da Srbima, uhapšenim danas u Sokocu za navodno počinjene ratne zločine i njihovim porodicama, pruže pravnu i svaku drugu vrstu pomoći kako bi dokazali istinu o djelima koja im se stavljaju na teret.
BORS -
BORS

BORS najoštrije osuđuje hapšenje više boraca Vojske i Policije Republike Srpske, koje su pripadnici Agencije za istrage BiH /Sipa/ uhapsili na Sokocu po nalogu Tužilaštva BiH zbog sumnje da su navodno počinili ratne zločine.

- Ovakav čin Sipe i Tužilaštva BiH predstavlja namjerno širenje straha među građanima Sokoca i Republike Srpske sa krajnjim ciljem da se što više Srba uhapsi i proglasi odgovornim za ratne zločine, a jedan broj i zaplaši kako bi napustio ove prostore - navodi se u saopštenju BORS-a.

BORS i borci Republike Srpske ne bježe od toga da svako ko je počinio bilo kakav zločin treba da odgovara, jer je svojim djelima nanio štetu Srpskoj i odbrambeno-otadžbinskom ratu.

- Besmisleno je optuživati i hapsiti veliki broj ljudi na osnovu lažnih izjava svjedoka samo s ciljem da se optuži što veći broj Srba kako bi Republika Srpska bila prikazana kao genocidna tvorevina - poručuju iz BORS-a.

Policijski službenici Agencije za istrage i zaštitu /Sipa/ BiH jutros su na području Sokoca uhapsili sedmoricu Srba zbog sumnje da su počinili ratni zločin u septembru 1992. godine u ovoj opštini.

Uhapšeni su bivši poslanik SDS-a Milan Tupajić, ratni komandir Policijske stanice Sokolac Dragan Obradović, te pripadnici Vojske Republike Srpske Miladin Gašović, Јadranko Šuka, Željko Gašović, Momir i Branislav Kezunović, dok će putem međunarodnih pravnih mehanizama biti zatraženo izručenje lica čiji su inicijali K.N, koji trenutno boravi u Kanadi.

Pripadnici Sipe su u nastavku ove akcije uhapsili i nekadašnjeg komandira Vojne policije Druge romanijske motorizovane brigade Vojske Republike Srpske Momčila Pajića i njegovog zamjenika Aleksu Gordića zbog sumnje da su počinili ratni zločin u Novoseocima kod Sokoca.

Ovim predmetom je kao osumnjičeni obuhvaćen i Radislav Krstić, koji je osuđen u Haškom tribunalu.