latinica  ћирилица
16/09/2020 |  15:33 | Autor: SRNA

VSTS: Imenovana 24 nosioca pravosudnih funkcija

Visoki sudski i tužilački savjet BiH donio je danas odluku o imenovanju 24 nosioca pravosudnih funkcija u BiH, koji će na dužnost stupiti 15. oktobra.
VSTS - Foto: RTRS
VSTSFoto: RTRS

Na nivou Republike Srpske na funkciju zamjenika glavnog tužioca Okružnog javnog tužilaštva Istočno Sarajevo imenovana je Halida Vrabac, saopšteno je iz VSTS BiH.

Na nivou Federacije BiH /FBiH/ za sudiju Vrhovnog suda FBiH imenovana je Sanela Kovač Grabonjić, za sudije Kantonalnog suda u Sarajevu imenovani su Anabela Bogdan Krstović, Samra Akova i Melika Murtezić, dok je za sudiju Kantonalnog suda u Mostaru imenovana Erna Filipović.

Za sudije Opštinskog suda u Sarajevu imanovani su Muris Sakić, Adela Bejtović Јanušić, Milica Lučić, Nenad Banduka, Nermina Kulenović, Edina Kršlak, Dragan Mirjanić, Predrag Skoko, Armina Mušinović, Azra Krivić, Mirsad Karahmetović i Anel Trumić.

Na današnjoj sjednici za sudiju Opštinskog suda u Sanskom Mostu imenovana je Zerina Pašagić, a za sudiju Opštinskog suda u Srebreniku Senad Destanović.

Za tužioce Tužilaštva Unsko-sanskog kantona imenovani su Ivan Macura, Berina Kebić i Saša Prole.

VSTS je donio odluku o imenovanju sudije Osnovnog suda u Višegradu Dane Plećić za vršioca dužnosti predsjednika Osnovnog suda u Višegradu od 30. septembra.

Pri donošenju odluke o imenovanju, VSTS je uzeo u obzir kriterijume poput stručnog znanja, radnog iskustva i radnih rezultata, stručne sposobnosti zasnovane na dosadašnjim rezultatima u karijeri, sposobnosti da nepristrasno, savjesno, marljivo, odlučno i odgovorno obavlja dužnosti u okviru funkcije za koju se prijavljuje, kao i odnosa sa radnim kolegama, ponašanja van posla i profesionalne nepristrasnosti.

Pri imenovanju VSTS primjenjuje odgovarajuće ustavne odredbe kojima se uređuju jednaka prava i zastupljenost konstitutivnih naroda i ostalih, te poštuje ravnomjerna zastupljenost polova.