latinica  ћирилица
16/09/2020 |  15:55 | Autor: SRNA

Košarac: Zajedničkom saradnjom do zaštite domaćih proizvoda

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara BiH Staša Košarac rekao je danas da se mjere zaštite domaće proizvodnje mogu iskazati kroz adekvatno pregovaranje prilikom sklapanja međunarodnih ugovora, te kroz podršku entitetskim vladama kada su u pitanju podsticajna sredstva.
Staša Košarac - Foto: RTRS
Staša KošaracFoto: RTRS

Košarac je nakon sastanka sa predstavnicima Spoljnotrgovinske komore BiH, te privrednih komora Republike Srpske i Federacije BiH u Trebinju, istakao da je potrebno otvoreno razgovarati u BiH o tome koliko su zastupljeni domaći brendovi u trgovačkim lancima u Srpskoj i FBiH.

- Tražili smo od kolega iz privrednih komora Srpske i FBiH da zajedno sa entitetskim ministarstvima definišemo to pitanje, s obzirom da je ta norma ograničena uticajem međunarodnog faktora u BiH, koji očigledno ne dozvoljava da se definiše koliko procentualno treba da bude naših proizvoda u trgovačkim lancima - rekao je Košarac.

Predsjednik Privredne komore Republike Srpske Borko Đurić rekao je da je ovo vrijeme krize pokazalo da se oslonac mora tražiti u domaćim resursima u svakom pogledu, pa tako i u domaćoj proizvodnji.

On je dodao je akcija "Naše je bolje", koju ova komora nekoliko godina sprovodi u Republici Srpskoj, naišla na odobravanje.

- Moramo insistirati na tome da što više naših proizvoda nađe svoje mjesto, pa neka ih kupi onaj ko želi - rekao je Đurić.

Predsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Vjekoslav Vuković rekao je da na današnjem sastanku bilo riječi o međukomorskoj saradnji, kao i o pravljenju slobodne zone, koja daje velike potencijale ne samo Trebinju, nego i BiH.

Predsjednik Privredne komore FBiH Mirsad Јašarspahić rekao je da će ova komora ponuditi sve svoje resurse kako bi Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara uvijek dobilo realnu sliku o situaciji od samih privrednika.