latinica  ћирилица
16/09/2020 |  16:57 | Autor: SRNA

Zehofer brani odluku o prijemu izbjeglih

Njemački ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer danas je stao u odbranu Berlina da preuzme 1.553 izbjeglice iz kampova u Grčkoj, navodeći da bi njegova zemlja mogla biti ponosna na svoju ulogu u evropskoj migrantskoj krizi.

Njemačka je juče objavila da će preuzeti 408 porodica, uglavnom djecu i njihove roditelje nakon što je u požaru uništen prenaseljeni izbjeglički kamp Morija na ostrvu Lezbos.

Međutim, ova odluka je naišla na kritike, posebno partije krajnje desnice Alternativa za Njemačku /AFD/.

Zehofer je u obraćanju poslanicima njemačkog parlamenta istakao da se posljednji potez administracije ne može porediti po obimu jer je za razliku od 2015. godine kada je primljeno više od milion izbjeglih Njemačka sada znala koga preuzima, te da su svi predali zahtjeve za azil.

Prema njegovim riječima, ukupan broj azilanata primljenih u Njemačku ove godine neće preći 100.000.

Odluka da se prime azilanti uslijedila je nakon pritiska regionalnih političara koji su naveli da su njihovi gradovi i regioni spremni da preuzmu izbjegle, te aktivista koji su protestovali ispred parlamentom pod sloganom "Imamo prostor".

Njemačka administracija se još nada da će pregovorima doći do rješenja na evropskom nivou prema kojem će izbjeglice moći biti raspoređene širom EU.

Zehofer je dodao da je on jedini ministar unutrašnjih poslova u Evropi koji je iznio prijedlog za rješenje problema i da Njemačka može biti ponosna.

Prema posljednjim rezultatima anketa, Njemačka je podijeljena po ovom pitanju.

- Oko 47 odsto ispitanih želi da preuzme izbjegle iz Morije, 39 odsto je protiv - rezultati su ankete agencije "ЈuGov", za magazin "Velt".