latinica  ћирилица
16/09/2020 |  19:16 ⇒ 20:17 | Autor: RTRS

Slobodna zona zahvaljujući odgovornoj politici Gradske uprave u Trebinju (VIDEO)

U Trebinju je toku izrada elaborata za buduću slobodnu zonu. Trebalo bi da bude smještena pored zapadne obilaznice, u blizini Grada sunca i budućeg aerodroma.
Trebinje - Košarac - Ćurić - Foto: SRNA
Trebinje - Košarac - ĆurićFoto: SRNA

Uz najavljeni aerodrom i Klinički centar, na lokalitetu pored zapadne obilaznice, Trebinje bi trebalo da dobije i slobodnu trgovačku zonu, prvu u Srpskoj. Biće to od velikog značaja za cijelu regiju.

- Blizina luke Ploče i aerodrom su prednosti da dođu ozbiljnije kompanije - rekao je gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić.

- Ovo je odgovorna politika Gradske uprave i gradonačelnika. To je najbolji podgovor za sve privrednike ne samo u Republici Srpskoj, nego i u regionu - poručio je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac.

Na zaštiti domaće proizvodnje, u vrijeme smanjenog obima rada privrede, treba da se angažuju entitetska i ministarstva na nivou BiH. Ključna je i saradnja entitetskih privrednih komora i Spoljnotrgovinske komore BiH.

- U svakom slučaju, mi to moramo raditi, iz mnogo razloga, jer je ovo vrijeme krize pokazalo da moramo tražiti oslonac u domaćim resursima i domaćoj proizvodnji - izjavio je predsjednik Privredne komore Republike Srpske Borko Đurić.

- Slobodna zona daje velike mogućnosti, ne samo Trebinju, nego i suradnji sa susjednim zemljama, i posebno našim izvoznicima - rekao je predsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Vjekoslav Vuković.

Ono na čemu treba raditi jeste promocija domaćih proizvoda i izbalansirani način ulaska stranih investicija u BiH.

- Mislim da se mjere zaštite domaće proizvodnje mogu iskazati kroz adekvatno pregovaranje prilikom sklapanja međunarodnih ugovora, s jedne strane, i dati podršku svim naporima što rade entiteti i entitetske Vlade, kada su u pitanju podsticajna sredstva - rekao je Košarac.

Јedan od elemenata zaštite domaće proizvodnje jesu i nova tržišta.

Posebno treba insistirati na zastupljenosti domaćih brendova na policama domaćih trgovačkih lanaca, istaknuto je u Trebinju.