latinica  ћирилица
16/09/2020 |  19:22 ⇒ 20:07 | Autor: RTRS

Dodik u posjeti Zagrebu, osude iz Sarajeva (FOTO/VIDEO)

Sama najava današnjih sastanaka srpskog člana Predsjedništva BiH i predsjednika i premijera Hrvatske izazvala je do sad neviđenu lavinu komentara i napada iz Sarajeva.
Dodik u Zagrebu - Foto: RTRS
Dodik u ZagrebuFoto: RTRS

Prednjačili su predsjednik SDA Bakir Izetbegović, hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić i predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik DŽaferović, pokušavajući da sve prikažu kao privatnu posjetu, istovremeno napadajući zvanični Zagreb jer podržava politiku Milorada Dodika.

Sastanak Dodika i Milanovića (foto: Urednik predsjednika)

- To je njihov izbor, kao što su njihov izbor i posljedice koje će iz takvih postupaka nastupiti - poručio je DŽaferović.

- Dodik u privatnu posjetu zvaničnicima Republike Hrvatske donosi poruku koja je ujedno i cilj njegove politike, da entitet Republika Srpska i Srbija budu jedna država - rekao je Komšić.

- Pozvati Dodika zaobilazeći DŽaferovića je loše. To je podrška politici koju Dodik predstavlja, a to je loša politika - izjavio je Izetbegović.

Milorad Dodik, Zoran Milanović (foto:Ured predsjednika)

U sličnom tonu, federalni mediji i analitičari utrkivali su se u pokušaju da minimiziraju sastanke u Zagrebu, istovremeno ukazujući na, kako su ocijenili, njihove opasnosti.

Na nediplomatske ocjene iz Sarajeva, iz Zagreba odgovaraju u mirnijem tonu. Dodika su dočekali kao predstavnika srpskog naroda, rečeno je iz kabineta Zorana Milanovića, dok je Plenković u Saboru rekao da će između ostalog razgovarati o infrastrukturnim projektima.

- Radni susret, bez nekakve velike drame. Možemo razgovarati o čemu god hoćemo - rekao je Plenković.

Dodik - Plenković, Foto: RTRS

Na dramu iz Sarajeva odgovaraju i u Banjaluci i poručuju da Dodik i Republika Srpska neće pitati SDA kako da vodi politiku.

- Bakir Izetbegović, Šefik DŽaferović, SDA i svi ostali predstavnici političkog Sarajeva danas na jedan najogoljeniji i najočigledniji način ispoljavaju sve svoje frustracije i komplekse činjenicom da oni nisu jedini koji se pitaju u BiH - rekao je portparol SNSD Radovan Kovačević.

Uspjeli su da eliminišu legitimnog predstavnika Hrvata iz Predsjedništva BiH, i ne mogu da se pomire sa tim da taj posao ne mogu ni sada, niti će ikada moći da urade kada je riječ o Republici Srpskoj i srpskom narodu, rekao je Kovačević.