latinica  ћирилица
16/09/2020 |  19:26 ⇒ 17/09/2020 | 12:45 | Autor: RTRS

Liplje: Nastavak bojkota nastave (VIDEO)

Sa roditeljima bošnjačke djece koja bojkotuju nastavu zbog naziva maternjeg jezika, u područnoj Osnovnoj školi "Sveti Sava" u Liplju kod Zvornika razgovarali su predstavnici Pedagoškog zavoda Srpske i resornog Ministarstva.
Škola Liplje - Foto: RTRS
Škola LipljeFoto: RTRS

Poručuju da se Ustav Srpske mora poštovati, a roditelji - da će bojkot nastave biti nastavljen.

Umjesto na nastavi, devet učenika bošnjačke nacionalnosti dan je provelo u školskom dvorištu.

Umjesto njih u školske klupe sjeli su roditelji i poručili da djecu neće puštati na nastavu sve dok se, kako kažu, u pedagošku dokumentaciju umjesto jezika bošnjačkog naroda, ne počne upisivati bosanski jezik.

- Djeca neće krenuti u školu nikad dok se ne riješi problem. Znači, mi nismo advokati, nismo političari, nismo ti koji donosimo zakone. Mi smo ovdje da poštujemo donesene zakone, ali isto tako tražimo od nadležnih da poštuju naša prava - izjavio je Husein Savčević, roditelj dvoje djece.

Nadležni su im poručili da su prava djece ispoštovana i da je osnovno obrazovanje obavezno, kao i poštovanje Ustava Republike Srpske.

- Ova djeca ovdje imaju nacionalnu grupu predmetu po nastavnom planu i programu Kantona Tuzla, međutim pedagošku dokumentaciju moraju voditi u skladu sa zakonom i pravilnikom koje je propisalo Ministarstvo prosvjete Republike Srpske. Sve dotle dok su dokumenta ovakva kakva jesu i Ustav i zakoni mi drugačije ne možemo postupiti, nego kao što smo postupali do sada - izjavio je direktor Pedagoškog zavoda Republike Srpske Predrag Damjanović.

- Јezik se mora evidentirati u skladu sa Ustavom. Postoji mogućnost da se Ustav mijenja, postoje mehanizmi, ali ovo nije mehanizam i nije način - izjavila je pomoćnik ministra za predškolsko i osnovno vaspitanje i obrazovanje Republike Srpske Nataša Cvijanović.

Prije tri dana, troje učenika bošnjačke nacionalnosti ove škole krenulo je na nastavu. Nastava u Liplju bojkotovana je i prije dvije godine.