latinica  ћирилица
16/09/2020 |  19:44 ⇒ 17/09/2020 | 12:45 | Autor: SRNA

Linta: Beograd da štiti krajiške Srbe i traži puštanje Darka Štakora na slobodu

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta najoštrije osuđuje hapšenje Darka Štakora /52/ sa Korduna, koje je izvršila hrvatska policija, i poziva vlast u Srbiji da štiti krajiške Srbe od neosnovanog progona koji sprovodi hrvatska država.
Miodrag Linta - Foto: Novosti.rs
Miodrag LintaFoto: Novosti.rs

Ministarstvo pravde Srbije, smatra Linta, treba da uputi protest Hrvatskoj zbog hapšenja Darka Štakora i zatraži da bude pušten na slobodu, jer je očigledno da se radi u montiranom sudskom procesu.

- Radi se o kontinuitetu progona krajiških boraca koji traje od završetka rata do danas s ciljem zastrašivanja i opravdanja lažne i besmislene optužbe da su Srbi tobože bili agresori i zločinici a Hrvati oslobodioci i žrtve - naveo je on u saopštenju.

Linta ističe da je apsolutno neprihvatljivo da vlast u Zagrebu nastavlja da nesmetano iz godine i godinu hapsi krajiške Srbe na osnovu lažnih dokaza raspisujući međunarodne potjernice.

On ocjenjuje da je jasno da će Hrvatska nastaviti da progoni krajiške Srbe koji su učestovali o odbrani svog naroda i narednih 25 godina.

Linta ističe da Srbija treba jasno da stavi do znanja Hrvatskoj da je neprihvatljivo da i dalje traje lov na krajiške Srbe kao da se radi o najobičnijim kriminalcima i dilerima droge.

U saopštenju se podsjeća da je Hrvatska na osnovu međunarodnih potjernica dosad širom svijeta uhapsila oko 180 Srba, a da je hapšenje Darka Štakora četvrto ove godine.

- Očigledno je da Hrvatska nastoji da masovnim sudskim procesima i hapšenjima krajiške Srbe prikaže kao agresore i ratne zločince. Vrhunsko je licemjerje proustaške hrvatske države da za agresore optuži srpski narod koji vijekovima živi na području Krajine - kaže Linta.

On ocjenjuje da je zbog toga posebno važno da se stalno ponavlja nesporna istina da su krajiški Srbi vodili odbrambeni i pravedan rat da im se ne bi ponovio genocid i masovni zločini iz vremena NDH.

- Takođe, potrebno je stalno isticati činjenicu da su se pripadnici vojske i policije Republike Srpske Krajine časno i hrabro borili da odbrane i zaštite svoj narod od ustaškog režima Franje Tuđmana čiji je cilj bio stvaranje etnički čiste hrvatske države - naveo je on.

Hrvatska policija uhapsila je 12. septembra na granici sa Mađarskom Srbina Darka Štakora iz Kokireva kod Vojnića, zbog sumnje da je navodno počinio ratni zločin nad civilnim stanovništvom na području Korduna.

Štakor je uhapšen 12. septembra pri ulasku u Hrvatsku iz Mađarske najvjerovatnije na osnovu lokalne potjernice koju je raspisalo hrvatsko pravosuđe, a Štakor se nije nalazio na spisku osumnjičenih, osuđenih i optuženih za ratne zločine Državnog tužilaštva Hrvatske sa stanjem na dan 30. jun 2017. godine, a na kojem je bilo 1.396 imena.